Resning i omdiskuterat mordfall

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren tillstyrker att den morddömde Samir Sabri ska få resning. Därmed är sannolikheten stor att hovrätten kommer att besluta om resning.

Enligt Aftonbladet, som tillsammans med den morddömde Samir Sabri tagit del av åklagarens yttrande, så är åklagare Anders Tordai inne på samma linje som Sabri och hans advokat. Fallet bör prövas på nytt.

Väger tungt

Formellt är hans resningsansökan inte avgjord ännu, men åklagarens yttrande väger tungt.

Som 15-åring erkände han mordet på sin styvmamma. Nu, efter 29 år, har Samir Sabri, 45, tagit tillbaka sitt erkännande och söker resning i mordärendet. I stället pekar han ut sin numera avlidne pappa som mördaren.

– Jag tog på mig det för att rädda min bror och mig själv, har Samir Sabri tidigare berättat för TT

På morgonen den 21 maj 1986 ringde 15-årige Samir Sabri till larmcentralen. Han satt vid telefonbordet i familjens lägenhet i Stockholmsförorten Tensta. I sovrummet låg hans styvmamma död. Han sade:

– Jag har dödat min mamma.

Ifrågasattes inte

I förhör uppgav 15-åringen att han en timme före larmsamtalet, när hans pappa och tolvårige lillebror gått till skolan, dödat styvmamman med 8-9 knivhugg efter bråk om en motorcykel.

Historien ifrågasattes inte. Samir Sabri åtalades och dömdes för mord.

Den tidigare förundersökningen i mordet har kritiserats för att ha brister. Anders Tordai vill egentligen inte instämma i kritiken.

– En del av uppgifterna som vi har fått fram har ju kommit fram efter domen mot honom, till exempel vissa vittnesuppgifter.

Nya möjligheter

Han säger även att det finns nya möjligheter att göra analyser av bevisning.

– De möjligheterna kanske inte fanns då, jag vet inte vilka möjligheter man hade då.

– Men hade man gjort en blodbildsanalys hade man nog kommit fram till att det fanns en hel del som talade emot att det var så som Samir berättade 1986. Då hade man kunnat ifrågasätta hans erkännande på goda grunder.

Nu är det upp till hovrätten avgöra om Samir Sabri ska få resning.

Bakgrund: Erkände för att skydda

För 29 år sedan påstod 15-åriga Samir Sabri att han mördat sin styvmamma. Senare tog han tillbaka erkännandet och berättade att han hotats att erkänna – annars skulle pappan skada Samir och hans lillebror.

Samir Sabri dömdes utifrån sitt erkännande. Men såväl teknisk bevisning som vittnesuppgifter stödjer de senare uppgifterna om att det inte var Samir Sabri som knivhögg styvmamman till döds.

Åklagaren öppnade förundersökningen på nytt, sedan Aftonbladet undersökt fallet i sin kriminalpodd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.