Turister njuter av sista stunden vid hotellpoolen i Banjul idag onsdag. Foto: TT

Resor till Gambia ställs in efter UD:s rekommendation

Uppdaterad
Publicerad

Sedan måndag kväll har UD en rekommendation som avråder från icke nödvändiga resor till Gambia. Ving ställde in tisdagens charterresa dit.

– På fredag tar vi beslut om hur det blir med nästa veckas resa, säger Barbro Holmberg, pressinformatör på Ving.

UD:s rekommendation kom sedan läget i Gambia blivit allt mer osäkert i takt med att datum för den nyvalde presidentens tillträde närmat sig, samtidigt som den sittande presidenten vägrar lämna sin post.

Patric Nilsson, pressinformatör på UD. Foto: Kristian Pohl/UD
Politisk kris i Gambia

Begränsade möjligheter till hjälp

– Rekommendationen ligger kvar tills vi vet hur det går med installationen av den nye presidenten. Säkerhetsläget är allvarligt, men man gör själv sitt val om man vill resa till Gambia just nu eller inte. Om något händer har vi mycket begränsade möjligheter att hjälpa till, säger Patric Nilsson, pressinformatör på UD.

Han säger också att UD:s rekommendation till dem som redan är i Gambia är att stanna där de är och undvika demonstrationer och folksamlingar.

Barbro Holmberg, pressinformatör på Ving. Foto: Ving

Barbro Holmberg på Ving säger att rekommendationen innebär att de som redan är i landet kan stanna kvar där fram till sin ordinarie hemresa.

Hämtades hem enligt tidtabell

– I går flög vi ner ett tomt plan och hämtade dem som skulle hem enligt tidtabell, men vi flög alltså inte dit några nya resenärer, säger hon.

De 211 resenärer som skulle flugit till Gambia med Ving i går tisdag kontaktades måndag kväll och fick veta att resan var inställd. Nu, sedan de som redan var där har flugits hem, har Ving 115 resenärer kvar i landet.

– Gambia är inte något jättestort resmål för svenska turister. Vi är den enda charterarrangören i Sverige och vi har en resa i veckan dit, säger Barbro Holmberg och fortsätter:

– Nu är ju situationen att det ska vara ett presidentskifte där i morgon torsdag men den nuvarande presidenten Yahya Jammeh säger att han tänker inte gå frivilligt. Det handlar alltså om ett väldigt specifikt datum. Vi kommer att ta ett nytt beslut på fredag utifrån vad UD säger, när det kritiska datumet har passerat.

Lugnt på hotellen enligt personal på plats

Enligt Barbro Holmberg säger personalen på plats i Gambia att läget är lugnt på hotellen längs kusten där turisterna bor.

– Det råder undantagstillstånd och utegångsförbud nattetid sedan i går kväll och vi har meddelat våra resenärer det. Men det är ändå inte många av dem som är ute och rör sig nattetid, säger Barbro Holmberg.

Patric Nilsson på UD säger att vad som kommer att ske härnäst är beroende av hur den sittande presidenten Yahya Jammeh agerar.

– Det finns ingen tradition av upplopp i Gambia men risken finns att det kan inträffa. Det viktiga är hur omvärlden reagerar om den valde presidenten inte kan sväras in. Det är ett spänt läge, säger han.

Charterresor sedan 1965

Innan konflikten om presidentposten började i december förra året så fanns det inga rekommendationer om att undvika resor dit, enligt Patric Nilsson. Barbro Holmberg på Ving säger att Gambia är ett resmål som de haft nästan oavbrutet sedan 1965 och att många resenärer återkommer dit.

– En del är nog väldigt besvikna och hoppas redan på att kunna resa längre fram. Men vi följer alltid UD:s rekommendationer. De är experterna.

Patric Nilsson tillägger att resenärerna har möjligheten att få pengarna tillbaka och påpekar även att om man åker trots UD:s rekommendationer, så gäller oftast inte några försäkringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Gambia

Mer i ämnet