Polisen har slagit fast att skolattacken i Trollhättan var ett hatbrott med rasistiska motiv. Men vilken retorik på nätet driver Anton Lundin-Pettersson och andra typer av högerextrema gärningsmän? – Det finns ett drag av att Sverige är på väg utför. Våld och ensamma krigiska hjältar glofieras, säger Mattias Gardell i som studerat högerextrema sajter. Foto: SVT

Svårt förutse hatbrott baserat på nätaktivitet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har slagit fast att skolattacken i Trollhättan var ett hatbrott med rasistiska motiv. Men vilken retorik på nätet driver Anton Lundin-Pettersson och andra typer av högerextrema gärningsmän? – Det finns ett drag av att Sverige är på väg utför. Våld och ensamma krigiska hjältar glofieras, säger Mattias Gardell i som studerat högerextrema sajter.

Skolattacken i Trollhättan sägs vara ett hatbrott med rasistiska motiv. Daniel Poohl från Expo har granskat gärningsmannen Anton Lundin-Petterssons aktivitet på nätet och kan se några tydliga mönster i hans beteende.

– Alla människor lämnar digitala spår efter sig. Så fort det börjar handla om politik hamnar vi i en slags högerextrem bubbla med hyllningar till Nazi-Tyskland, aggressiv religionskritik med udden riktad mot islam och stöd till Sverigedemokraterna, säger han i Gomorron Sverige.

Enligt Daniel Poohl finns det ingen enhetlig ideologi utan att Anton Lundin-Pettersson konsumerade olika typer av propaganda från extremhögern.

Men trots hans aktivitet på nätet kan det ändå vara svårt att förutse att han skulle kunna bli våldsbenägen menar han.

– Inte bara på grund av det här. Här skrapar man på ytan i en individs agerande. Det går absolut inte bara att se allt där. Det återstår att se i polisens undersökning vad man kommer fram till, säger Daniel Poohl

Antifeminism

Mattias Gardell som har skrivit en bok om Peter Mangs och också har studerat högerextrema sajter menar också att det finns ett annat drag när man följer gärningsmannen i Trollhättan och andra högerextrema våldsmäns digitala spår på nätet.

– Det finns ett tydligt antifeministisk drag. Det finns en idé om att Sverige håller på att gå under och de riktiga männen måste resa sig och göra någonting. Alltså väldigt tydliga mansfantasier som glorifierar våld och den ensamma krigiska hjälten som drar sitt svärd till försvar för nationen, säger han.

Hur har det här dådet beskrivits på sajterna?

– Om man tittar på det mönster som träder fram så var det här dådet som skedde nu båda väntat och oväntat. Den här typen av händelser hyllas. Man uppmärksammar sådant som hänt tidigare. Man har varnat länge nu för att det största inhemska hotet kommer från den här typen av ensamma män.

Trots det kan det enligt Daniel Poohl vara svårt att förutspå vilka som blir våldsbejakande bara genom att se på deras beteende på nätet.

– Det är oerhört svårt att se vilka som går från ord till handling. Den högerextrema miljön sker bortom organisationerna men vi kan se att det är ett högt tonläge. Som fostrar folk att agera.

Polisära metoder

Enligt Mattias Gardell kan man inte komma åt det här typen av dåd bara genom polisiära metoder.

– Det tror jag inte. Det finns skäl att ta det här på stort allvar. Man har haft ett fokus på print media och man ser inte att det har byggt upp ett mediehus som propagerar hur människor ska tänka. Vi måste ta det här på politiskt allvar, säger han.

Daniel Poohl menar också att varje individ har ett eget ansvar.

– Jag hoppas att fler börjar tänka på hur man pratar och tänker om de som bor i vårt samhälle. Det spelar faktiskt roll, säger Daniel Poohl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.