Foto: TT

Revisorer granskade lönebidrag – hittade 100 möjliga fel

Publicerad

Det finns stora luckor i kontrollen av vilka företag som får ta emot anställda med lönebidrag. Riskerna är höga för både felaktiga utbetalningar, bristande rättssäkerhet och att hanteringen bryter mot lagen. Det konstaterar Arbetsförmedlingens egna revisorer.

I en kritisk rapport som SVT Nyheter tagit del av räknar revisorerna upp en rad brister i kontrollerna inför att ett företag får ta emot en anställd med lönebidrag.

Beslut dokumenteras, motiveras och kontrolleras inte på rätt sätt. Enligt revisorerna finns det en hög risk att pengar går till företag som egentligen inte skulle få dem.

Revisorerna ser också risker för bristande rättssäkerhet, hantering som inte följer lagen – samt att Arbetsförmedlingens förtroende skadas.

100 möjliga fel

I granskningen har man undersökt konkreta ärenden, och funnit mer än 100 fall där pengar gått till lönebidrag för anställda som själva sitter i styrelsen för bolagen, vilket inte är tillåtet annat än i undantagsfall. Dessa bolag har sammanlagt fått mer än en miljon i månaden i bidrag.

Man har också hittat två fall av möjligt jäv: Arbetsförmedlare har beviljat lönebidrag till företag där deras egna nära anhöriga suttit i styrelsen.

– Det är helt oacceptabelt, kommenterar Henrietta Stein, direktör för avdelningen Rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen.

Vill kunna avbryta

Enligt henne kommer uppgifterna att utredas och eventuellt bli personalärenden hos myndighetens ansvarsnämnd.

Arbetsförmedlingen ledning har också listat en rad åtgärder som svar på revisorernas kritik av systemen, bland annat förbättrade utbildningsinsatser för de arbetsförmedlare som beslutar om bidragen.

Lönebidrag innebär att staten betalar lön åt en person med funktionsnedsättning. År 2015 fattade Arbetsförmedlingen drygt 60.000 lönebidragsbeslut, till en total kostnad av drygt 4 miljarder kronor.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.