Foto: Scanpix

RFSL: Självklart att ingen ska komma till skada

Uppdaterad
Publicerad

Surrogatmödraskap bör inte tillåtas i Sverige, eftersom det handlar om en exploatering av kvinnokroppen. Det sade Jonas Sjöstedt (V) i kvällens Agenda. Men Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL, håller inte med.

– Flera av motståndarna till surrogatmödraskap har en principiell hållning, att det alltid innebär en exploatering av kvinnokroppen, oavsett omständigheterna. Men att just den handlingen alltid skulle vara en exploatering har jag lite svårt att förstå, säger hon.

När Statens medicinsk–etiska råd nyligen föreslog att surrogatmödraskap ska kunna tillåtas i Sverige av så kallade altruistiska skäl – alltså att kvinnan blir surrogatmamma av fri vilja utan att pengar blandas in – blev reaktionen positiv från RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter). I ett pressmeddelande betonade RFSL samtidigt vikten av att surrogatmödrar inte utnyttjas eller kommer till skada.

Agenda

”Självklart att ingen ska komma till skada”

– Det finns förslag i utredningen på många olika regleringar för att undvika kommersiell exploatering och utnyttjande, det ska till exempel finnas en nära relation mellan mamma och föräldrar. Vi i RFSL menar att det är självklart med dessa regleringar så att ingen kommer till skada. Allt annat vore cyniskt av oss, säger Ulrika Westerlund.

– Att det i vissa länder förekommer arrangemang med surrogatmammor som verkligen kan ifrågasättas, det vet vi. Men menar kritikerna att det alltid är samma sak? Att det inte kan finnas någon som faktiskt vill göra detta för någon annan? säger hon.

Det finns, enligt henne, en hel del forskning som visar att surrogatmammor är nöjda med sina beslut och inte ångrar sig.

”Intresset ökar i många länder”

Ulrika Westerlund framhåller att intresset från barnlösa par för att använda sig av surrogatmödrar i länder som Indien och Ukraina ökar i många länder, däribland Sverige och Norge.

– Det finns visserligen ingen garanti för att det skulle minska om man införde en reglering i sitt eget land. Men det skulle innebära att de som har en kvinna i sitt hemland som skulle vilja föda deras barn inte skulle bli tvungna att åka till ett annat land.

Surrogatmödraskap är en global fråga, menar Ulrika Westerlund, och frågan är om de rika länderna kan låta bli att reglera den.

– Ska man låta andra länder sköta den här frågan helt och hållet? Tänker man att det blir bättre för kvinnorna i Indien om frågan inte regleras i Sverige?

Hon framhåller också att det här inte är en fråga i första hand för HBT–personer, utan att de flesta som i dag använder sig av surrogatmödrar är heterosexuella.

Men hon ser inte i dag framför sig någon hetsig debatt med Vänsterpartiet på grund av deras hållning.

– Jag har debatterat den här frågan förr, till exempel med Vänsterpartiets Rossana Dinamarca. Vi i RFSL är ändå glada att det togs ett beslut om att utreda frågan för ett år sedan – även om Vänsterpartiet och Kristdemokraterna var emot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet