Foto: TT

Riksdagsmajoritet för mer idrott i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen föreslår med stöd av Sverigedemokraterna att antalet idrottstimmar i grundskolan ökas med 20 procent från dagens 500 till 600 timmar. Riksdagens utbildningsutskott uppmanar nu regeringen att komma med ett förslag i frågan.

På torsdagens möte i riksdagens utbildningsutskott fick alliansens förslag om att införa mer skolidrott majoritet. De fyra borgerliga partierna har föreslagit en ökning med 100 timmar under de nio grundskoleåren, vilket skulle innebära en ökning av ämnet med 20 procent. De 100 extra idrottstimmarna ska tas från det som kallas elevens val.

– Det här känns väldigt viktigt för att motverka stillasittande och barnfetma och det finns också mycket forskning som visar att mer idrott i skolan gör att eleverna presterar bättre också i andra ämnen. En ökning med 20 procent av ämnet är rätt mycket, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), ledamot i utbildningsutskottet.

S, MP och V reserverade sig

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget.

Dagens beslut utbildningsutskottet innebär dock inte att riksdagen kan klubba igenom idrottsförstärkningen och köra över regeringen senare i vår. Genom ett så kallat tillkännagivande uppmanar nu utskottet, genom riksdagen, regeringen att komma med förslag i frågan.

Utbildningsminister Gustaf Fridolin vill att den dagliga rörelsen i skolan ska öka men menar att det kan göras på flera olika sätt.

– Fler timmar är ett exempel men det kan också handla om att reglera daglig rörelse tydligare i skollagen eller ge stöd till de skolor som erbjuder alla elever daglig fysisk aktivitet.

Är 100 extra timmar skolidrott en dålig idé?

– Samtal pågår nu mellan regeringen och de borgerliga partierna om en stadieindelad timplan. Idrott och hälsa är en del av de diskussionerna.

Sätter press på regeringen

Moderaterna förstår inte regeringens inställning.

– Jag tycker att det är oerhört märkligt att regeringspartierna valde att reservera sig i utskottet. Men när vi nu har en majoritet i riksdagen så sätter vi press i frågan, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Enligt henne kommer alliansen vid valseger 2018 att genomföra utökningen av idrottsundervisningen så snart det är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.