Sveriges riksdag. Foto: TT

Riksdagskandidater otrogna partilinjen

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var sjunde riksdagskandidat står närmare ett annat parti än sitt eget. Det visar SVT:s valkompass.

Det är Dagens Nyheter som har låtit analysera de svar som 1.907 riksdagskandidater lämnat på SVT:s valkompass.

Dataexperten Hampus Brynolf,  chef för digital strategi på kommunikationsbyrån Intellecta, har gjort en egen analys av materialet, och konstaterar då att 260 av de totalt 1.907 svarande avviker så mycket från partilinjen att de står närmare ett annat parti.

Val 2014

Statsvetaren: Inga problem

– Om partiledaren står närmare ett annat parti blir det ju lite problematiskt. Men att åsikterna spretar är väl snarast ett hälsotecken, kommenterar statsvetarprofessorn Tommy Möller, som varit med och utformat frågeställningarna i SVT:s valkompass.

Flest avvikelser från partilinjen fanns bland moderater och miljöpartister.

Moderaterna är också det parti i undersökningen som har flest kandidater som hamnar närmare Sverigedemokraterna än det egna partiet. Det gäller för fyra M-kandidater.

Hoppade av

I lördags hoppade kristdemokraten Samuel Nygren av sin kandidatur efter mågra svar i valkompassen som gick emot partilinjen och placerade honom åsiktsmässigt närmare Sverigedemokraterna.

Bland de sverigedemokrater som svarat var det ingen som låg närmare något annat parti än det egna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet