SD:s partiledare Jimmie Åkesson, näringsminister Mikael Damberg (S) och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Riksdagsmajoritet agerar mot kvotering

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i riksdagen stoppar nu regeringens planer på kvotering till bolagsstyrelser.

En proposition är aviserad till våren, men Alliansen och Sverigedemokraterna har redan nu kommit överens i civilutskottet om att stoppa förslaget. I ett förslag till tillkännagivande till regeringen säger utskottet att det även i fortsättningen ska vara ett aktiebolags ägare som bestämmer könsfördelningen i bolagets styrelse.

– Jag beklagar det. Jag tycker att det är olyckligt, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

”Går för långsamt”

– Det går alldeles för långsamt med jämställdhet i bolagsstyrelserna, men med det här tillkännagivandet kommer regeringen inte att gå vidare med en proposition, eftersom de parlamentariska förutsättningarna inte finns.

Han påpekar att flera andra länder har infört könskvotering och att flera svenska börsbolag aktivt strävar efter mer jämställda styrelser.

– På något sätt verkar de borgerliga partierna mindre progressiva i sina ambitioner än det svenska näringslivet, säger Damberg.

S, MP och V reserverar sig

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig mot utskottets förslag.

Civilutskottet anser också att regeringen bör verka inom EU för nationellt självbestämmande i fråga om könsfördelningen i svenska börsbolags styrelser. Anledningen är att EU-kommissionen lagt fram ett förslag till direktiv om kvotering i bolagsstyrelser. Enligt utskottet bör detta vara frågor för varje medlemsland att bestämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.