Efter bränderna mot flera flyktingboenden runt om i landet säger rikspolischef Dan Eliasson att beredskapen höjs. ”Hör av er till oss om ni ser något oroväckande”, säger Eliasson i SVT:s Gomorron Sverige. Foto: TT

Rikspolischefen efter bränderna: Beredskapen höjs

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans bränder på tilltänkta flyktingboenden uppmanar polisen allmänheten att vara extra vaksam för att förbättra säkerheten kring boendena runt om i landet.

– Hör av er till oss om ni ser något oroväckande, säger rikspolischef Dan Eliasson, i SVT:s Gomorron Sverige.

I förra veckan totalförstördes tre boendelokaler för flyktingar. Senast i lördags natt eldhärjades en skolbyggnad, tänkt som asylboende i Onsala i Kungsbacka. Nu säger rikspolischef Dan Eliasson att beredskapen höjs:

– Det krävs en omfattande teknisk utredning kring detta. Bara misstanken att det skulle kunna vara anlagda bränder gör att vi höjer vår närvaro kring flyktingboendena. Jag vill också uppmana allmänheten att ta kontakt med oss om man ser något oroväckande eller om man har uppgifter om någon brand.

Bränder på asylboenden

Stark folklig uppslutning

Förra veckans bränder är inte de enda vid befintliga eller tilltänkta asylboenden i år. Redan i mars brann det på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar – och sedan dess har ett tiotal boenden utsatts för liknande incidenter.

– Jag tror att vi är beroende av en stark folklig uppslutning. Och det ser vi, vi har en stark folklig uppslutning av flyktingmottagande. Samtidigt polariserar det också debatten där det finns ett fåtal väldigt kritiska, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Klarar vi säkerheten för dem som flytt hit?

– Ja, det gör vi. Vi har ju över 8000 flyktingboenden i Sverige, men det är klart att det är viktigt att vara uppmärksam på det som händer, det är viktigt att kontrollera om det finns ett eventuellt samband, om det finns onda avsikter bakom.

Hur dyrt blir det om man måste trappa upp säkerheten på alla ställen?

– Det blir väldigt dyrt om det ska hålla på att brinna ner lokaler, men det viktigaste är att folk känner sig trygga och att vi har ordning och säkerhet, säger Anders Ygeman.

”Höjt ribban – men räcker inte”

Fler poliser kommer att patrullera kring flyktingboendena framöver och man lägger hög prioritet för att utreda om de senaste bränderna är anlagda.

– Vi har höjt ribban rejält när det gäller säkerheten. Men det räcker ändå inte att bara tro att polis ska kunna lösa de här frågorna. Samhället som helhet måste stiga in, vara vaksamma och ta kontakt med oss. Vi måste hjälpas åt, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet