Rikspolischefen: För få uppklarade brott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen klarar upp för få brott. Det sade rikspolischef Dan Eliasson i SVT:s Agenda i kväll där han svarade på den senaste tidens hårda kritik mot polisen. Men han vill inte sätta upp något mål för kommande år – förutom att det ska bli bättre.

De senaste veckorna har rapporterna om ineffektivitet inom polisen duggat tätt. Utredning av allvarliga brott, även med barn inblandade, får ibland vänta i månader. Den stora omorganisationen, som sjösattes 1 januari 2015, har fått skulden.

När rikspolischef Dan Eliasson gästade SVT:s Agenda försvarade han genomförandet av omorganisationen.

Krisen inom polisen

– Vi genomgår en stor förändring och det är nödvändigt just nu, sade Eliasson och hänvisade till att riksdagen med stor enighet har beslutat om reformen.

”Kan göra bättre”

Eliasson understryker dock att omorganisationen behöver ses över ytterligare.

– Vi behöver bli starkare och vi behöver bli fler, vi behöver mer resurser och vi behöver också skruva i den här reformen vi håller på med. Det finns saker vi kan göra bättre.

Förra året klarades bara 14 procent av samtliga anmälda brott upp. En siffra som är på samma nivå som på 90-talet, trots ytterligare 2.500 anställda. Eliasson medger att han är missnöjd med resultatet.

– Den siffran är för dålig, den måste bli bättre.

Omorganisationen är inte hela förklaringen till de dåliga siffrorna, enligt Eliasson.

– Det går inte att skylla allting på omorganisationen. En del beror naturligtvis på den men vi ser ju att sedan 2010 så har siffrorna sakta gått nedåt.

Inga siffermål

Rikspolischefen vill dock inte sätta upp något mål i procent för kommande år.

– Just nu tänker jag inte säga någon siffra. Jag tänker bara säga att från och med 2017 ska vi vara bättre än 2016 och 2018 ska vi vara bättre än 2017. En tydlig rörelse uppåt.

Inrikesminister Anders Ygeman, som också gästade kvällens Agenda, sade att han är missnöjd med omorganisationen så här långt. Han tog på sig en del av ansvaret för misslyckandet.

Ygeman försvarade också rikspolischefen.

– Jag tycker att han ibland får ta lite oförtjänt hård kritik för att ha ledningen för polisen i den här mycket ansträngande situationen.

”Går för långsamt”

Till årsskiftet ska siffrorna ha vänt, något som ansvarig minister, Anders Ygeman tidigare meddelat.

– Min chef har sagt att mot slutet av året måste det ha blivit bättre annars måste vi göra justeringar i reformen. Jag tänker att göra justeringar redan under hösten, så att han ska kunna få se bättre resultat mot slutet av året, kommenterade Dan Eliasson.

Justeringarna som Eliasson syftar till är bland annat antalet poliser och lönenivåerna, förtydligar han.

– Dessutom tar det för lång tid att få stöd. Man måste få bättre stöd när det gäller utrustning, lokaler, personalpolitik.

Kan du lösa det under hösten?

– Jag tror vi kan göra viktiga framsteg. Det går för långsamt i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet