Rikspolischef Dan Eliasson Foto: TT Arkiv

Rikspolischefen: ”En viktig signal”

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson välkomnar regeringens besked att polisen får extra budgetmedel på två miljarder kronor de kommande fyra åren.

”Det här är ett viktigt bidrag och en viktig signal om att polisen ska fortsätta att växa under kommande år. Vi kommer att fortsätta dialogen med regeringen om polisens långsiktiga resursbehov”, säger rikspolischef Dan Eliasson i en skriftlig kommentar.

Minskar arbetsbelastningen

Han skriver att hans myndighet har förberett sig för att kunna öka polisutbildningen så att ytterligare 1.500 poliser ska kunna utbildas till år 2020. Det är vad som krävs utöver att hålla dagens nivå på cirka 20.000 poliser. Han påpekar också att 700 fler civilanställda tas in i år och 600 nästa år.

Krisen inom polisen

”Det betyder mycket för att minska arbetsbelastningen kortsiktigt. De civila ska främst arbeta med utredningsverksamhet och migrationsrelaterade frågor som gränskontroller och verkställigheter av de som fått avslag på sin asylansökan”, säger Dan Eliasson.

Överskott

Eliasson skriver att polisen för närvarande har pengar över, bland annat 400 miljoner från 2015. Överskottet i år väntas bli 700 miljoner.

”Vi räknar också med att kunna göra vissa effektiviseringar i verksamheten tack vare omorganisationen under kommande år”, hävdar rikspolischefen.

Polisen och tryggheten i samhället har blivit en het politisk fråga det senaste året, bland annat på grund av ökat terrorhot och förra årets stora antal asylsökande som tärt på polisens resurser. Flera av de borgerliga partierna är kritiska till regeringens polissatsning.

”Halvhjärtad satsning”

– Det är svårt att veta vad inrikesminister Ygeman menar när han inte berättar hur många poliser det blir. Men det vi vet är att polisverksamheten är i kris och att detta inte är en riktig satsning, säger Beatrice Ask (M) till SVT Nyheter.

Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiske talesperson som anser att det behövs ett betydande tillskott redan nu.

– Det är bra att regeringen äntligen lyssnar, men det är bara halvhjärtade satsningar. Man biffar upp siffrorna för att de ska kännas stora, men de stora satsningarna kommer ju först 2019 och 2020, säger han.

Alliansen har krävt 2.000 fler poliser till 2020 och avsätter i stort sett lika mycket pengar som regeringen under de fyra åren. Däremot kommer deras satsningar tidigare.

En annan skillnad är att regeringen vill låta polisen självt avgöra mixen av poliser och civilanställda som ska nyanställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet