Ringhals-reaktorer kan stängas tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall planerar att stänga Ringhals 1 och 2 redan 2018-2020 mot tidigare 2025. Orsaken till den tidigare stängningen är att elpriserna faller och produktionskostnaderna ökar.

–Tyvärr ser vi hur marknadsförutsättningarna med låga elpriser består under kommande år. Samtidigt ser vi att produktionskostnaderna ökar, säger Torbjörn Wahlborg, chef för Buisness Area Generation, Vattenfall.

För Vattenfalls övriga fem kärnkratfsreaktorer Ringhals 3 och 4 samt Forsmark 1, 2 och 3 vill man driva vidare som planerat i 60 år,  till en bit på 2040-talet.

Beslut i Ringhals styrelse

Vattenfall utreder vad de finansiella konsekvenserna kan bli. I dagsläget värderas Ringhals 1 och 2 till 15,1 miljarder kronor i balansräkningen.

Ett slutgiltigt beslut tas i Ringhals styrelse och kräver enighet mellan delägarna, det vill säga Vattenfall och tyska Eon, som äger nästan 30 procent.

Vad händer om Eon inte vill stänga Ringhals 1 och 2?

– Man tar bara sådana beslut i enighet mellan ägarna. Så säger Eon nej, blir det inte av, säger Magnus Hall, Vattenfalls vd och koncernchef till SVT Nyheter.

Miljöpartiet lovade i höstas att en rödgrön regering skulle se till att minst två kärnreaktorer stängs till 2018.

– Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftsreaktorer att stängas, sade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson i oktober i fjol.

Ringhals 1 och 2 snart 40 år

För Miljöpartiet är dagens besked glädjande.

– Vi bildades ju till och med utifrån att kärnkraften inte har en plats i ett säkert energisystem, säger Lise Nordin som är Miljöpartiets energipolitiska talesperson och fortsätter.

 – I dag konstaterar vi att Sverige blir lite säkrare när två av de äldsta reaktorerna ska stängas ner. Det här är ett steg närmre 100 procent förnybar energi, säger Lise Nordin som är Miljöpartiets energipolitiska talesperson.

Svensk kärnkraft

Sverige har nu tio kärnkraftsreaktorer som står för cirka 40 procent av energiproduktionen.

Ringhals 1 togs i drift 1976 och Ringhals 2 1975. Oskarshamn 1 från 1972 är den äldsta reaktorn. Genomsnittsåldern för en svensk reaktor är drygt 35 år.

Den senaste stängningen var Barsebäck 1 och 2 som togs ur drift i november 1999 respektive maj 2005.

Källa: World Nuclear Association

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.