Fler som går i pension väljer att ta ut tjänstepensionen tidigt. Foto: TT

Risk att ta ut tjänstepension på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler tar ut hela sin tjänstepension under de första åren som pensionär enligt en ny rapport från forskningsstiftelsen SNS. Men det är riskfyllt.

– Många kan falla under gränsen för vad en fattigpensionär tjänar, säger forskaren bakom rapporten till Ekot i Sveriges Radio.

Bland pensionärer som haft en tjänstepension som privatanställd ökade andelen som tog ut pensionen tidigt från 19 procent till 30 procent mellan åren 2008 och 2013 enligt en ny rapport. Bland privatanställda arbetare ökade andelen under samma period från 10 till 32 procent.

Det är oftare personer som går i pension tidigt eller de med sämre hälsa som väljer att ta ut tjänstepensionen under de första åren som pensionär. De med höga inkomster väljer oftare att ta ut tjänstepensionen jämnt över åren. Ungefär 3 av 4 väljer fortfarande livslång utbetalning, enligt rapportförfattaren Johannes Hagen, forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Kan slå tillbaka

När de själva motiverar varför de valt att ta ut pensionen tidigt svarar nästan hälften att de gör det för att ”leva nu”.

Men forskaren bakom studien varnar för att utvecklingen mot tidiga utbetalningar kan slå tillbaka mot den enskildes ekonomi.

– Inkomstminskningen kan bli ganska stor. Beroende på vilken definition av fattigpensionär man har, så är det många som kommer att falla under gränsen för vad en fattigpensionär är, på grund av att tjänstepensionen tar slut efter fem år, säger Hagen till Ekot.

– Exakt hur många det är har jag inte räknat på, men i takt med att tjänstepensionen blir allt viktigare – och att man kan ta ut en allt större andel av tjänstepensionen under ett begränsat antal år – gör ju att vi kommer att se större konsekvenser av tidsbegränsade uttag i framtiden, säger han.

Ett högre tidigt uttag ger också högre marginalskatt.

Många omedvetna om valet

Han uppfattar även att många inte är medvetna om vilket val de i praktiken gjort då det ikryssade förvalet på blanketterna har stor betydelse för hur många i slutändan väljer.

Analysen bygger på data om cirka 370.000 nyblivna pensionärer som påbörjade uttaget av sin tjänstepension från AMF eller Alecta någon gång under perioden 2008-2013 samt registerdata från SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.