Foto: TT

Risk för glashala vägar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli riktigt halt på vägarna i stora delar av landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i mellersta och norra Sverige under söndagen.

”Ett mindre nederbördsområde passerar under lördagen åt sydost över södra Norrland och Svealand och då kan det förekomma underkylt regn som ger ishalka”, skriver SMHI på sin hemsida.

– Det kommer in ett område med regn så det blir antingen underkylt regn eller regn på kalla vägbanor. Regn som faller på kallt underlag fryser ju på, säger Anette Levin, meteorolog vid SMHI.

För tidigt för julprognos

Varningen gäller för eftermiddagen och kvällen. Den berör Värmland, Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

Risken för trafikolyckor ökar när vägbanan blir hal. Att hålla avstånd till andra fordon och anpassa hastigheten är att rekommendera.

När det gäller Svealand blir det en del uppehåll.

Men den som är nyfiken på hur julprognosen kommer att se ut, kommer att bli besviken. I nuläget är det nämligen för tidigt att säga hur väderprognosen kommer att se ut för juldagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.