Det är halt på vägarna i landet. Foto: TT

Risk för ishalka – ”snön och regnet fryser till på vägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter vinterns intågande i form av blötsnö i stora delar av landet, väntar minusgrader och hala vägar under måndagsmorgonen. – Det finns risk för ishalka, som kan ställa till det i trafiken, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

SMHI varnar för ishalka i samband med sjunkande temperaturer. Bilister i Halland, Skåne, Blekinge och Kronoberg som befinner sig ute på vägarna bör vara extra uppmärksamma. Även i norra Sverige, i området längs Norrlandskusten, finns stor risk för ishalka på vägarna.

– Det kommer bli fortsatt halt på vägarna och det kommer påverka trafiken. Cyklister som ska ut på småvägar där man kanske inte hunnit sanda ska vara försiktiga, säger Deana Bajic.

Snön kommer till norr

Om snöovädret dragit bort från södra Sverige, är läget desto snöigare längst upp i norr.

– Ett snöoväder ligger kvar i norra Norrland, där det kan komma två till tre decimeter snö på vissa håll under måndagen, säger Deana Bajic.

Mildare väder väntar

Även delar av Uppland kan drabbas av snökaos under måndagen och en bit in på tisdagen, då det kommer in snöbyar längs kusten.

Minusgraderna och det kalla vädret kommer dröja sig kvar under tisdagen, för att sedan bytas ut mot mildare väder resten av veckan.

Halkbekämpningen har fungerat bra

De flesta bilister verkar dock ha hörsammat att det är halt på vägarna.

– Det ser bra ut. Halkbekämpningen har fungerat bra och det är fortfarande ganska lugnt på vägarna, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till SVT Nyheter på måndagmorgonen vid 07.30-tiden.

– Men det finns isfläckar och gäller att ha koll på vägen. Det är inte läge att dra på i höga hastigheter, säger han.

Det har varit några avåkningar och singelolyckor i norra Sverige, men olycksläget ser än så länge inte så mycket värre ut än en normaldag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.