Ett 70-tal svenskar som tidigare nekats ersättning efter att ha fått narkolepsi kan nu få sina beslut omprövade. Foto: TT

Risk för narkolepsi två år efter vaccinationen

Publicerad

Risken att få narkolepsi av svininfluensavaccinet Pandemrix var förhöjd i upp till två år efter sprutan. Det slår en ny finsk studie fast, som kan leda till att ett 70-tal svenskar nu får rätt till ersättning för sin sjukdom.

Massvaccineringen mot svininfluensan under hösten 2009 räddade inte bara liv. Vaccinet som användes, Pandemrix, ökade också risken för den kroniska sömnsjukdomen narkolepsi hos framförallt barn och unga.

Enligt Läkemedelsverket har ungefär 150 barn insjuknat i narkolepsi efter att ha tagit Pandemrix, liksom ett antal unga vuxna. Över 200 svenskar har hittills fått ersättning från Läkemedelsförsäkringen för den narkolepsi som vaccinet anses ha orsakat. Ersättningen täcker bland annat sjukvårdskostnader och inkomstförluster.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Tidsgränsen har kritiserats

Men ett 70-tal personer har fått avslag på sin ansökan, eftersom deras symptom upptäckts senare än åtta månader efter vaccinationen, vilket Läkemedelsförsäkringens medicinska råd bedömer är gränsen för att det ska anses sannolikt att det är vaccinet som orsakat sjukdomen.

Liknande gränsdragningar har gjorts i Finland, som också haft en ökning av narkolepsifall de senaste åren.Tidsgränsen på åtta månader har kritiserats av narkolepsiforskare för att vara alldeles för snäv, eftersom det finns former av sjukdomen som utvecklas långsammare och tar längre tid att upptäcka.

Kan få ny chans till ersättning

I Finland har myndigheterna nu gjort en omfattande översikt av sjukdomsrisken efter svininfluensavaccineringen. Efter att ha analyserat nya data från 2012 konstaterar finska THL, Institutet för hälsa och välfärd, att risken för att drabbas av narkolepsi efter att ha tagit Pandemrix var förhöjd i upp till två år efter vaccineringen.

I Finland kommer nu fall som fått avslag på sin ersättningsansökan på grund av tidsgränsen på åtta månader att prövas igen. Den finska rapporten kan också leda till att det 70-tal personer i Sverige som hittills nekats försäkringspengar nu får en ny chans till ersättning. Det öppnar Läkemedelsförsäkringen för.

– Vi kommer definitivt att ta hänsyn till rapporten i våra bedömningar framöver, säger Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen.

Tidsgränsen kan justeras

Deras medicinska råd ska nu granska den finska studien för att se om slutsatserna också går att applicera på Sverige, liksom ta in utlåtanden från den svenska narkolepsiföreningen.

– Våra experter får sedan bedöma om det finns anledning att justera vår tidsgräns, säger Anders Öhlén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet