De här vågformande molnen (undulatus asperatus) över Malmö fångade Anders Nilsson med sin mobilkamera. Foto: Anders Nilsson

Kraftiga regnskurar i söder

Uppdaterad
Publicerad

Ett åskoväder drog in över södra Sverige under morgonen och förmiddagen och det finns enligt SMHI risk för kraftiga regnskurar. På sina håll kan det komma 35 millimeter regn eller ännu mer.

Tidigt på söndagsmorgonen svepte ett spektakulärt åskoväder in över Skåne med märkliga molnformationer, blixt och dunder. Många har skickat in filmiska himlabilder som ger en domedagskänsla till SVT:s väderredaktion.

– Det är dramatiskt väder med kraftiga regnskurar i södra Sverige. På bilderna ser man hur himlen böljar fram i vågor, det är tecken på att det är mycket orolig luft, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Gård antänd av blixten

På Söderslätt i Vellinge i södra Skåne brinner en gård, troligen på grund av ett blixtnedslag. Larmet kom vid 8-tiden och räddningstjänsten koncentrerar sig på att begränsa branden så att den inte sprider sig till boningshuset. Några människor ska inte ha kommit till skada.

– Vi har pratat med ägaren och det ska inte finns några djur i de byggnader som brinner, säger Paul Bjurehag till SVT Skåne.

Tågtrafiken över Öresund står också stilla under förmiddagen sedan spåren på Öresundsbron blivit strömlösa på grund av ett misstänkt blixtnedslag.

Lokala skyfall

35 millimeter regn väntas, men lokalt kan det bli mer säger SVT:s meteorolog. Med regnet finns det risk för att källare, vägar, dagvattensystem och mindre vattendrag kan översvämmas.

De län som berörs är Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar.

– Det är byiga vindar och lär bli riktiga vindstötar.

Kurs norrut

Det ostadiga vädret väntas hålla i sig större delen av dagen och sedan röra sig norrut.

– Det kommer att avta i intensitet och inte vara lika dramatiskt. Det bromsar in i Svealand och kommer inte att nå Norrland, säger SVT:s meteorolog.

Tipsa oss: Vet du mer? Har du bilder?

Vet du mer om effekterna av åskovädret ? Eller har du bilder? Hör av dig på tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.