Madeleine Gedin är en av de som sitter fast i Florida. Foto: Privat

”Risken stor att vi inte kommer hem till jul”

Uppdaterad
Publicerad

Det plan som skulle lyft från Fort Lauderdales flygplats i Florida i lördags har ännu inte kommit i väg. Irritationen växer nu bland de passagerare som strandsatts, oroliga att inte hinna hem till julafton.

– Vi vet väldigt lite, de besked vi fått är att en antenn är trasig och att de väntar på reservdelar från en Boeing, säger en av SVT:s medarbetare Madeleine Gedin, som sitter fast i Florida.

Daniel Kirchhoff, pressansvarig på Norwegian, sade tidigare till SVT Nyheter att man haft förhoppningar om att planet skulle kunna lyfta mot Stockholm 15.30 lokal tid. Men vid 14.30 berättar Madeleine Gedin att lagningen av planet fortfarande pågår.

– De hade lagat fel del. De hade fått en reservdel till antennen men det var inte till den del som var trasig. Det är helt otroligt.

Avgångstiden är framflyttad till klockan 16.00. Men Madeleine Gedin är tveksam till att de kommer iväg då, incheckningen är redan kraftigt försenad.

–  Vi jobbar för att komma iväg. Vi gör ju såklart allt vi kan för att få hem dem så fort som möjligt, säger Daniel Kirchhoff på Norweigan.

”Överhängande risk att vi inte kommer hem”

Det var i lördags kväll som planet skulle lyft från flygplatsen Fort Lauderdale i Florida med omkring 238 svenskar ombord. Men flighten ställdes in. I går, söndag, var passagerarna åter på plats för att komma hem till Sverige, men möttes då av en märklig syn.

– Personalen kom inte ens till flyget när det skulle gå, klockan tolv var det fortfarande tomt. Då såg vi att de glada kom och drog benen efter sig, alla passagerare var ganska irriterade efter att ha suttit där och väntat.

Efter att kapten och personal gått ombord kom nästa dystra besked: en antenn på flygplanet fungerade inte och behövde bytas ut. Men efter lång väntan kunde man ändå inte komma iväg på söndagen.

– Vi fick beskedet att personalen behövde sin åtta timmars vila och därför skulle det ta ytterligare 14 timmar att komma iväg, säger Madeleine Gedin.

Om allt går som det ska väntas passagerarna komma hem på julaftonsmorgonen. Men enligt Madeleine Gedin har irritationen och oron växt ordentligt under de senaste två dygnen.

– Alla inser nu att risken är överhängande att man inte kommer hem till julafton. 

Fler flyg hade problem

Enligt Madeleine Gedin är många irriterade över dålig information från Norweigans sida. Själv har hon bara behövt åka ut till flygplatsen en gång förgäves, då hon fick sms som aviserat att planet skulle kunna lyfta. Men flera hon träffat har inte haft samma tur.

– Alla får inte de här smsen. En del tror jag har varit där tre gånger.

Daniel Kirchhoff säger att man gör sitt bästa för att nå ut med informationen.

–  Vi försöker alltid att på bästa sätt att kontakta passagerare, då skickar vi sms till de nummer som ligger i bokningen. Är det någon som känner att de inte fått informationen så beklagar vi det.

Det var inte bara svenskarna som drabbades av problem. Ett annat av Norweigans Dreamliner-plan med destination Köpenhamn blev försenat på söndagskvällen och fick senare vända efter två timmar i luften.

– Vi fick indikation på en teknisk fel och därför måste flyget vända tillbaka igen. Det är i luften nu och landar i kväll, säger Daniel Kirchhoff på Norweigan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.