Foto: TT

Robin Trygg siktar mot rekordhöjder

Uppdaterad
Publicerad

Förste svensk på två av världens högsta berg inom en månad. Robin Trygg siktar högt. –Rekord är jättehäftigt men samtidigt gör jag det för att det otroligt kul, säger bergsklättraren.

I lägenheten ligger tre fullpackade trunkar och en ryggsäck. Och en lång checklista på saker som måste med. I dag, lördag, flyger Robin Trygg, 28 år från Stockholm, till Asien.

Om allt går vägen kommer han att bli den andre svensken efter Göran Kropp som bestigit Mount Everest två gånger.

”Rekord inte det primära”

2011 blev han yngste svensk som stått på toppen av världens högsta berg. Men möjligheten att sätta rekord är inte den största drivkraften.

– Det är trevligt med exponeringen och att folk i ens närhet tror på en. Men rekord är inte det primära för mig. Jag gör det för att det är otroligt kul också, säger han.

Lag på att plocka ner skräp

Varje år besöker över 40.000 människor nationalparken i Nepal som Mount Everest ligger i. Åratal av expeditioner på berget har inneburit en kraftig nedskräpning av naturen.

Robin Trygg är ambassadör för projektet Saving Mount Everest som syftar till att städa upp på berget och skapa miljömässig hantering av sopor. Sedan 2011 är det lag på att varje klättrare, utöver sitt eget avfall, ska ha med sig åtta kilo skräp ner.

”Klart att man blir ledsen”

Vad känner du när du ser nedskräpningen?

– Klart att man blir ledsen. Jag tror att alla som tycker om att vistas i miljöer med natur och berg, och inte bara på Mount Everest, tycker att det är hemskt när det förstörs. Mount Everest är en symbol för Nepal och det är viktigt att det får vara rent, snyggt och fint.

Robin Tryggs äventyr börjar med världens sjätte högsta berg Cho Oyo, som även det ligger i Himalaya, på 8.201 meter, därefter väntar Mount Everests 8.848 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.