Karin Svensson, ordförande för Roks, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Foto: SVT

Roks om kvinnoregistret: ”Helt absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vid Södertörn i Stockholm har i över tio års tid registrerat över 2.000 misshandlade och hotade kvinnor – sedan 2010 utan tillstånd.

– Först trodde jag inte att det var sant, det är helt absurt, säger Karin Svensson, ordförande för Roks, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Det var Ekot som först avslöjade uppgifterna om registret som uppges vara fullt av känsliga uppgifter och kränkande omdömen om de utsatta kvinnorna.

Försvarar registret

Christian Agdur, chef vid Södertörns polismästardistrikt, försvarar registret:

– Det är primärt ett register över våldsamma män, sekundärt ett register över deras brottsoffer, säger Agdur i Gomorron Sverige.

Han menar att polisen behöver uppgifterna om dem som gärningsmännen hotar för att kunna göra bedömningar om skyddsåtgärder – något Karin Svensson tror kan leda till allvarliga konsekvenser och ett mindre förtroende för polisen på lång sikt.

– Jag tror att det kommer leda till att färre kvinnor anmäler till polisen. Man vill inte hamna i ett register, eftersom det fortfarande är väldigt skuldbelagt att utsättas för mäns våld, säger hon.

Saknade tillstånd

Sedan 2010 har polisen saknat tillstånd att föra registret, vilket innebär att man i fyra år använt sig av ett register man saknar tillstånd för.

– När vi uppmärksammade att det inte fanns tillstånd för registret anmälde vi oss själva och stängde registret, säger Agdur

Han säger att han har stor förståelse för att uppgifterna kan upplevas som kränkande – om de lyfts från sitt sammanhang. Enlig honom har syftet varit att skydda offren.

– Jag kan inte se något syfte, hur kan det hjälpa på något sätt. Det är oerhört kränkande att hamna i ett sådant här register, säger Karin Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.