Foto: SVT

Romson om brunkolsaffären: ”Tittar nu på frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens besked att Vattenfall nu hittat en köpare till sin brunkolsverksamhet i Tyskland, kommenterade miljöpartiets språkrör försäljningen. – Vi ska titta närmare på frågan, säger språkröret Åsa Romson till SVT Nyheter.

Försäljningen av brunkolsgruvorna i östra Tyskland, som både varit omstridd och utdragen, kan nu ha tagit ett steg närmare sitt slut. Vattenfall meddelade i dag att de skrivit ett avtal med det tjeckiska bolaget EHP.

Under en presskonferens kommenterade miljöpartiets språkrör, tillika vice statsminister Åsa Romson uppgifterna.

Vattenfall säljer brunkolen

”Kommer ta några månader”

– Det är riktigt att bolaget nu har vänt sig till ägaren, till regeringen, med en formell förfrågan att få sälja den brunkolsverksamhet som man har framförallt i östra Tyskland. Regeringen får titta på den frågan, så som man gör, säger Åsa Romson.

– Det kommer att ta några månader för regeringen, för vi vill göra en noggrann granskning så att det inte går till på ett konstigt sätt. Vi har nog med konstiga affärer inom Vattenfallkoncernen, säger hon.

”Regeringen tittar nu på frågan”

Miljöpartiet har tidigare varit kritiskt till försäljningen på grund av brunkolets påverkan på klimatet, och kunde inte ge något besked huruvida en försäljning kommer att bli av eller ej.

– Regeringen tittar nu på frågan. Nu har bolaget kommit in med en förfrågan och det är formerna vi har och det är de formerna regeringen tänker följa, säger Åsa Romson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet