Foto: TT

Romson: Svårt att känna att man inte är behövd

Uppdaterad
Publicerad

Öronbedövande applåder och stående ovationer ljöd i kongressalen när Åsa Romson intog scenen för att hålla sitt sista tal. Det var ett stolt språkrör som tog avsked – på samma scen som hon för fem år sedan valdes in på.

– Det har varit oändligt roligt att få vara med att göra verklighet av Miljöpartiets klimatpolitik. Det hade varit roligt att fortsätta och det är alltid svårt att känna att man inte är behövd. Men aldrig att det kommer förta den stolthet jag känner över det här.

Stoltheten över vad som uträttats var svår att ta miste på när Åsa Romson mötte partikamrarnas jubel, och intog scenen vid kongressen i Karlstad för att hålla sitt sista tal som språkrör. Ett tal som från börjat var planerat som ett invigningstal.

MP-krisen

– Som ni alla förstår har det här talet ändrats på senare tid. Det här är ett tacktal till er och ett hyllningstal till vårt politiska arbete, sa romson till den samlade kongressen.

”Inte varit lätt”

Hyllningarna avlöste varandra i en lång genomgång av partiets gärningar för miljö- och klimatpolitiken. Om allt från internationella klimatavtal till framgångar på kommunnivå.

Åsa Romson pratade framförallt om allt hon är stolt över, men också om en politisk arena som förändrats under hennes tid som språkrör.

– Det har inte varit lätt att navigera helt tryggt i de här vattnen.

”Jag vill tacka Fridolin”

Efter en minst sagt stormig tid kom beskedet i förra veckan att valberedningen inte föreslår Åsa Romson som språkrör, det blir istället Isabella Lövin tillsammans med Gustav Fridolin.

Det var en märkbart rörd Åsa Romson som bjöd upp de två kollegorna, tillsammans med partisekreterare Anders Wallner, på scenen i slutet av sitt tal. Och återigen ställde sig den fullsatta kongressalen upp för Åsa Romson, framför platsen där hon för fem år sedan valdes in som språkrör.

– Jag vill tacka Gustav Fridolin för alla fantastiska år. Anders Wallner som har gjort mer än många tror och Isabella Lövin som jag vill önska all lycka, sa Romson innan hon lämnade scenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet