-Jag var inte förvarnad om detta så jag blev förvånad över att miljöministern gick ut så pass snabbt med en kommentar.
Naturvårdsverket lämnade i fredags ett förslag på att det behövs 380 vargar i Sverige om stammen ska vara långsiktigt livskraftig. Miljöministern valde ändå efter bara några timmar det lägre alternativet på bara 180, ett alternativ som kräver stora åtgärder och en kraftigt ökad naturlig invandring av vargar. Vargkommitténs ordförande väljer ändå att inte tolka Lena Ek:s utspel som att regeringen avgjort hur många vargar det ska finnas i landet.
– I slutändan måste regeringen sätta ner foten när det gäller rovdjurspolitiken, säger Peter Egardt.
Ska man inte uppfatta det som att de har gjort det nu?
-Nej, så uppfattar inte jag det. Jag uppfattar det som att miljöministerna uttrycker en ambition, och sen får vi se om det är en realistisk ambition eller inte, och det ska vi resonera om i vargkommittén.
Vargkommittén ska främja samarbete, men det här kommer att skapa konflikt. Vad betyder det för vargkommitten?
-Jag hoppas att det inte ska tända en massa känslor i onödan. Jag har uppfattat det som att miljöministern har uttryckt en ambition, och sen får vi föra ett resonemang om det är en realistiskt nivå att nå eller om det är någott annat som ska göras för att vi ska kunna få en större acceptans för rovdjurspolitiken.
Men fyller kommittén något syfte efter det här?
-Ja, det hoppas jag, det hoppas jag. Om det här är ett uttryck för en ambition så får vi fortsätta att resonera i kommittén. Vi har gott hopp om att nå fram till någonting, annars hade jag ju fått lägga ner verksamheten.
Det tänker du inte göra, eller?
-Nej, men det underlättar inte att vi fick det här uttalandet, det kan jag väl säga, men jag väljer att tolka det på ett positivt sätt, och då ska jag kunna klara det.
Fortsätter du att leda vargkommittén?
-Ja, jag har inte lämnat in min avskedsansökan än.
Vargkommittén tillsattes av regeringen i vintras som ett försök att minska konflikterna kring vargpolitiken. I kommittén deltar alla parter, från jägare till naturvårdare. Naturskyddsföreningen tror att arbetet nu kommer att försvåras efter miljöministerns oväntade utspel om ett tak på 180 vargar
-Vi har varit riktigt konstruktiva, till och med när det gäller skyddsjakt. Och så kommer det här, säger ordföranden Mikael Karlsson.
Kritik mot urvalsjakt
Idag är vargarna kraftigt inavlade, även om effekterna har avtagit sedan två invandrade vargar bidragit med nya gener de senaste åren. EU-kommissionen har tidigare stoppat licensjakten på varg eftersom Sverige gjort för lite för att förbättra genetiken. Nu säger miljöminister Lena Ek (C) att regeringen redan i vinter ska tillåta s.k. ”urvalsjakt”. Den ska inriktas på vargflockar med särskilt dålig genetik.
Rovdjursföreningen är starkt kritisk och anser att en sådan jakt är ett resultat av att myndigheterna totalt misslyckats med att genomföra den genetiska förstärkning som är en förutsättning för att EU-kommissionen ska tillåta licensjakt. Föreningen pekar också på att jakten är svår att genomföra.
-Det krävs att hela vargfamiljen är samlad och sedan skjuter man allihop från helikopter. Jakten är ett oetiskt och riskfyllt företag som kan innebära kraftig decimering av vargstammen till ingen nytta, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare för Svenska Rovdjursföreningen.
Fakta
280 vargar idag
I Viltskadecenters senaste inventeringar under vintern 2011/2012 bekräftades 25 revir som fick valpar. I ytterligare tre revir var det troligt att det blev valpar. Forskarna räknar med att det finns ca 10 gånger så många vargar som föryngrande revir. Det betyder ca. 280 vargar i Sverige och Norge.