Redan tidigt på lördag morgon drar regnet in över västra Sverige medan södra Norrland får snö. Under lördagen passerar sedan regn och snö i rask takt österut över landet, samtidigt som det blir lite kallare och rejält blåsigt. Foto: TT

Ruggig hösthelg väntar – och en storm kan lura runt hörnet

Uppdaterad
Publicerad

Vi har en riktigt blåsig helg framför oss med flera regn- och snöväder som drar in över landet. Och riktigt otäckt väder kan det bli under natten till måndag – då stormvindar ser ut att dra in över landet.

Redan tidigt på lördag morgon drar regnet in över västra Sverige medan södra Norrland får snö. Under lördagen passerar sedan regn och snö i rask takt österut över landet, samtidigt som det blir lite kallare och rejält blåsigt.

– På många håll blir det riktigt ruskigt höstväder, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för hårda vindar runt hela Östersjön under lördagen.

– Det kommer att bli blåsigt nu och många dagar framöver, säger Helen Tronstad.

Vit första advent i norr

Norrland får blötsnö under lördagen innan snövädret passerar. Natten mellan lördag och söndag blir klar och kall – sedan drar ett nytt snöväder in över landet.

– I Norrland kan det komma upp emot en decimeter snö. Så där kan man i alla fall njuta av en vit första advent, säger Helen Tronstad.

Södra landet får dras med regn under förmiddagen men kan trösta sig med att det på många håll i alla fall ser ut att bli en solig – men blåsig – första advent.

Risk för kaos i trafiken

Och riktigt ruskigt kan det bli under natten mellan söndag och måndag. SMHI varslar om att det finns stor risk för stormvindar i Götaland, och man överväger att skicka ut en varning till allmänheten för ovädret.

Fortfarande är det för tidigt att säga hur kraftig stormen blir och exakt var den kommer att slå till.

– Kommer det både snö och kraftiga vindar kan vi få se stora problem i trafiken. Så det kan bli besvärligt, säger Helen Tronstad.

Fakta: Årets novemberväder

Ur SVT:s meteorolog Per Stenborgs väderkrönika för november:

Det har varit mer höst än vinter denna november. Endast ett par dagars kyla den 20–23 november, i övrigt bjöd november på milt, mycket milt eller till och med extremt milt väder. Det gör att årets november sällar sig till raden av många varma novembermånader på 2000-talet. Allt som oftast är november numera en förlängning av hösten även långt norrut i landet.

Den meteorologiska hösten (fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur under 10 grader varje enskilt dygn) anlände först den 19 november till Utklippan i Blekinges skärgård och till Skillinge vid skånska sydkusten. Tidigare ”senaste startdatum för hösten”-rekordet var den 15 november från 2006 och 2014.

I början av månaden var det påtaglig snöbrist i landet, men i mitten av månaden bredde snön ut sig en del såväl österut som söderut. Fortsatt ligger snögränsen längre norrut än den ”borde göra” så här i slutet av november, likaså är den meteorologiska vintern något försenad (efter att inledningsvis varit mycket försenad).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.