• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Ryska gasledningen: Hultqvist nöjd i hamnfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är mycket nöjd över att regionrådet Björn Jansson (S) på Gotland säger att det nu blir svårt att säga ja till en uthyrning av hamnen.

– Jag konstaterar att han säger det, säger Hultqvist med ett leende.

Efter mötet på utrikesdepartementet i går där lokalpolitikerna på Gotland och i Karlshamn fick en försvars- och säkerhetspolitisk bedömning av att hyra ut hamnarna till Nord Stream, lutar allt åt att man nu kommer att säga nej på Gotland. Fram tills i går fanns det en politisk majoritet för att hyra ut Slite hamn.

– Utifrån det här blir det svårt att säga ja till det. Det är min bedömning, sade regionrådet Björn Jansson (S) efter mötet.

Rysk gasledning i Östersjön

Försvarsministern är uppenbart nöjd med det beskedet.

– Jag konstaterar att han säger det, säger Hultqvist till TT.

Lovat åtgärder

Med ett leende säger du det.

– Jag konstaterar att han säger det.

Vad har ni lovat dem?

– Vi har lovat att vi ska fortsätta att träffas och föra diskussioner även framtidsmässigt. Det vi har fört in som en dimension i diskussionen är eventuella tillväxt- och regionala utvecklingsbefrämjande åtgärder.

Det brukar vara byråkratiska för mer pengar. Gotlands kommun räknade med att få in mellan 25 och 50 miljoner kronor i hyra för hamnen. I Karlshamn handlade det om cirka 100 miljoner kronor.

Trots att det nu tycks gå i den riktning som oppositionen länge krävt, får regeringen kritik för att det tagit för lång tid.

Svag lagstiftning

– Det har varit en stor saktfärdighet i detta från regeringens sida och det har varit olyckligt, säger Liberalernas Allan Widman.

Men Peter Hultqvist slår ifrån sig kritiken.

– Vi har gett besked efter en grundlig utredning. Man måste ha respekt för att det finns en beredningsprocess i ett regeringskansli. Det här är en oerhört omfattande ansökan, och vi har gått igenom den väldigt grundligt på mitt område av de försvarspolitiska effekterna. Det är väl bättre att man tar den tid som krävs för att få fram materialet och sen pratar än att man bara skjuter från höften.

Många blir förvånade över att det kommunala självstyret skulle övertrumfa den nationella säkerheten?

– Tyvärr är lagstiftningen för svag i Sverige och det här är ett problem vi pekar på. Därför vill vi göra en översyn av gällande lagstiftning så att när det gäller vissa nationella intressen så måste regeringen kunna agera på ett annat sätt, säger Peter Hultqvist (S).

Gasledningen i Östersjön

Nord Streams huvudägare är ryska Gazprom som i sin tur ägs av ryska staten.

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

ÖB har uttalat sig kritiskt om att låta Nord Stream hyra svenska hamnar för projektet.

Nu säger även regeringen att det skulle få försvarspolitiskt negativa följder.

Men man hänvisar till att frågan ligger hos kommunerna.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen över planerna på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

De åtta länderna är Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet