S backar från krav om lagreglering av partibidrag

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna överger nu det gemensamma rödgröna kravet om en lagreglering av privata partibidrag. I stället ska riksdagspartierna försöka nå en frivillig uppgörelse om hur privata bidrag ska redovisas.

Rapport erfar att regeringspartierna och Socialdemokraterna nu är överens i Riksdagens konstitutionsutskott, KU. Vid tisdagens möte planerar KU att fatta beslut i frågan.

Redovisningen av privata partibidrag har länge varit en politisk stridsfråga i Sverige. Sedan förra valrörelsen har de rödgröna partierna gemensamt krävt att en lag ska stiftas som tvingar partierna att offentligt redovisa alla bidrag och gåvor.

Uppgift för partisekreterarna

Moderaterna har hela tiden sagt nej till en lag, medan det både inom Folkpartiet och Centerpartiet funnits en öppenhet för lagstiftning.

Frågan har alltså stor politisk sprängkraft både i Riksdagen och inom regeringsalliansen.

Men genom att Socialdemokraterna nu är beredda att i alla fall temporärt släppa kravet på omedelbar lagstiftning får Moderaterna i alla fall ett eller två år på sig att försöka förhandla fram en alternativ lösning med de andra partierna.

Den uppgiften kommer att läggas på partisekreterarna, som får i uppdrag att försöka hitta en modell för insyn i de privata partibidragen.

Att det i slutändan ändå blir fråga om lagstiftning ska heller inte uteslutas. Det beror helt och hållet på vad partierna kan komma överens om.

Den andra delen i morgondagens KU-beslut är att regeringen utlovar en översyn av det statliga partistödet. Det har inte höjts sedan 2004 och framför allt Socialdemokraterna är nu angeläget om att partistödet ska höjas.

”Ytterst anmärkningsvärt”

En förklaring kan vara att partiet har dålig ekonomi efter två förlustval som lett till krympande partistöd. Och Miljöpartiet som är starkt kritiskt till att Socialdemokraterna nu gör upp med regeringen skräder inte orden:

-Jag tycker att det är ytterst anmärkningsvärt om Socialdemokraterna för att få höjt partistöd väljer att släppa kravet på en lagstiftning som garanterar alla insyn i vilka som finansierar de politiska partierna, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till Rapport.

Men Socialdemokraterna förklarar sin ändrade hållning i frågan med att det är bättre att försöka nå en frivillig överenskommelse om partibidragen än att driva ett lagstiftningskrav som inte har majoritet i riksdagen.

Sverigedemokraterna står ju på regeringens sida i den här frågan och så länge alliansen uppträder enat i Riksdagen innebär det att man säkrar en majoritet.

Mats Knutson

mats.knutson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.