Urban Ahlin (S). Foto: TT

S: Förstärk anslagen till FOI

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill förstärka anslagen till FOI, Försvarets forskningsinstitut, för att undvika att liknande samarbeten som de med Saudiarabien och Kina ska inträffa. – Vi hade det här som förslag redan efter Saudiaffären, säger Urban Ahlin (S), till SVT Nyheter.

I samband med Saudiaffären 2012 lyfte man frågan om att höja anslagsfinansieringen till FOI för att undvika samarbeten med tveksamma parter, enligt Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

– Vi sträckte ut handen 2012 med det här förslaget strax innan Karin Enström tillträdde, men vad vi ser har inget hänt. Har försvarsministern gjort något alls i den här frågan? undrar Ahlin.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Som det är nu finansierar FOI sin verksamhet genom att man får uppdrag och beställningar från olika kunder. FOI:s kunder är i huvudsak Försvarsmakten, FMV och Försvarsdepartementet, en sådan konstruktion har man haft sedan åtminstone 2001. Den rena anslagsdelen för FOI 2013 var 18%, de anslagen kom från Försvarsdepartementet och UD.

Höjda anslag

Både Socialdemokraterna och moderaterna har sagt att man vill höja anslagen till försvaret, i motsats till 1994 och 2002 då man tillsammans med övriga partier beslutade om att kraftigt banta försvaret.

Det var i onsdags som Uppdrag granskning avslöjade att Kungliga tekninska högskolan, KTH används som bulvan av Försvarets forskningsinstitut, FOI, för att sälja programvaran Edge till Kina. Edge beräknar aerodynamik, och kan användas inom luftvapnet bland annat för luftburna missiler.

SVT har sökt försvarsminister Karin Enström för kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet