Viss självkritik kan man ana från Carin Jämtin, efter de usla resultaten i Sifos förtroende-mätning. Socialdemokraterna har inte lyckats få igenom sin politik och det är en förutsättning om man ska kunna vända trenden. Foto: TT

S-försvaret: Vi har inte fått igenom hela vår politik

Uppdaterad
Publicerad

S-regeringens usla resultat i Sifos förtroendemätning spelar en besvikelse på grund av att regeringen ännu inte har fått igenom hela sin politik, tror Socialdemokraterna. Moderaterna drar helt motsatt slutsats: Väljarna köper inte regeringens budget.

Socialdemokraterna tappar väljarnas förtroende på område efter område. Det visar den mätning som SVT Nyheter har låtit Sifo göra. Partisekreterare Carin Jämtin (S) säger till SVT Nyheter att hon känner igen resultaten i mätningen från andra mätningar. Hennes förhoppning är att den speglar en besvikelse på uteblivna resultat på grund av att regeringen ännu inte fått igenom hela sin politik.

– Vi måste dels se till att den budget som ligger nu på riksdagens bord får bli verklighet och skapa förändring i människors verklighet, det är det enda som kommer att ändra detta. Att vi levererar förändring, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

M: Precis tvärtom

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé däremot menar att det är precis tvärtom. Regeringen har presenterat både en vår- och höstbudget och det minskade förtroendet är ett resultat av dem.

– Nu har ju regeringen själva sagt att alla väljare skulle komma så fort som de har presenterat sin budget men det är väl ganska tydligt att väljarna inte uppskattar försämrat ROT-avdrag och höjd bensinskatt till exempel, säger han.

Tappar mest i jobb-frågan

Den fråga där en socialdemokratiskt ledd regering tappat mest i förtroende är jobben. När det gäller att sköta sysselsättningen så tycker nu en majoritet av väljarna att en moderatledd regering vore bäst. 42 procent för en M-ledd regering jämfört med 36 procent för en S-ledd regering.

Förra året var siffrorna näst intill omvända: 39 procent för en M-ledd regering och 46 för en S-ledd. Detta trots att statsminister Stefan Löfven prioriterat just frågan om jobben under sin tid som statsminister.

–  Jag tror inte att väljarna håller med om att försämrat ROT-avdrag, höjda bensinskatter eller höjda skatter på jobb är rätt väg för att skapa fler jobb. Det är precis motsatt recept för det, säger Tomas Tobé.

”Vi måste bli tydliga”

– Jag ser det här som en förväntan om att det skapas fler jobb, men också att människor ska kunna ta de jobben som kommer och just de prioriteringarna finns i den höstbudget som behandlas här nu i riksdagen, säger Carin Jämtin (S).

Viss självkritik kan man dock ana från Carin Jämtin. Socialdemokraterna har inte lyckats få igenom sin politik och det är en förutsättning om man ska kunna vända trenden.

– Vi måste också bli tydliga på att visa det i verkligheten och på att skapa förändring i människors vardag. Det är det enda sättet att höja förtroendet, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.