S kräver lag om partibidrag

Uppdaterad
Publicerad

Bara lag återstår eftersom Moderaterna vägrar berätta om sina privata finansiärer, anser nu Socialdemokraterna som tidigare försökt få frivilliga avtal mellan riksdagspartierna om redovisning att fungera.

Europarådet kritiserade nyligen Sverige för att inte alla politiska partier redovisar sina privata bidrag. Rådet anser att öppenhet behövs för att inte Sveriges renommé som ett land utan politisk korruption ska ta skada, skriver Dagens Nyheter.

Bred enighet

Tidigare har Miljöpartiet och Vänsterpartiet varit för en lag om redovisning av partibidrag. De rödgröna står alltså nu enade bakom lagkravet. Eftersom även Folkpartiet och Centerpartiet är för en lag finns en bred majoritet för lagkravet i riksdagen, förutsatt att C och FP bryter allianslinjen.

Fem av de sju riksdagspartierna har ingått en frivillig överenskommelse om att redovisa privata bidrag över 20.000 kronor till partiet eller personvalskandidater.

Integritet

Moderaterna och Kristdemokraterna vägrar att redovisa bidrag.De anser att det skulle vara ett brott mot givarnas integritet och kunna röja deras valhemlighet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.