Margit Silberstein Foto: Anders Mohlin SVT

S och SD i dragkamp om LO-väljare

Uppdaterad
Publicerad

I dragkampen om LO:s väljare använder sig LO och Socialdemokraterna av samma vapen som Sverigedemokraterna. Det gemensamma slagträt heter arbetskraftsinvandring. Även retoriken kring människor som kommer hit från andra länder för att jobba är sammanfallande.

Redan på Sverigedemokraternas landsdagar i slutet av förra året sände en stridslysten Jimmie Åkesson kalla kårar från talarstolen in i LO-borgen på Norra Bantorget och socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm.

Han förutskickade att han skulle ge sig ut på turné i Sverige och besöka arbetsplatser med den uttalade ambitionen att dränera Socialdemokraterna på väljare. Jimmie Åkesson såg förstås potentialen i LO:s led där Sverigedemokraterna blivit näst största partiet.

Val 2014

På sina resor tar Jimmie Åkesson tag i det missnöje som finns inom delar av LO-kollektivet med arbetskraftsinvandringen, som anses dumpa löner och konkurrera ut dem som bor här och de som är födda i Sverige. Sverigedemokraterna vill strama åt reglerna så att arbetskraftsinvandringen blir betydligt mindre än idag.

”Retoriken lika”

Socialdemokraterna och LO är också bekymrade över att villkoren för den invandrade  arbetskraften leder till en snedvriden konkurrens, som går ut över arbetare i Sverige. LO har inte samma agenda som Sverigedemokraterna men ordvalen och retoriken rör sig i samma härad. Stefan Löfven sa i programmet Rakt på i SVT Forum att parterna på arbetsmarknaden ska avgöra behovet av utländsk arbetskraft och att de som redan finns här ska komma i första hand.

Socialdemokraternas valgeneral, Jan Larsson, sa i Dagens Industri: ”Innan vi går ut till omvärlden och ber folk flytta hit är det bra om vi först ser om det finns människor här i Sverige som vill ha jobben.”

Ängslan för SD-flykt

Oron är stor inom socialdemokratin över Sverigedemokraternas inbrytning i LO-leden. LO betecknar Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti och försöker påverka sina medlemmar att inte lägga sin röst på dem. Ängslan gäller lika mycket att flykten till Sverigedemokraterna ska leda till att Fredrik Reinfeldt blir kvar vid makten efter valet. Jimmie Åkessons strävan att växa på bekostnad av Socialdemokraterna gynnar Fredrik Reinfeldt.

Generellt är det Moderaterna som förlorar fler väljare till Sverigedemokraterna än Socialdemokraterna. Moderaterna har tillsammans med Miljöpartiet gjort både asylpolitiken och arbetskraftsinvandringen generösare än vad den varit tidigare.

Fredrik Reinfeldt är också den partiledare som i tydligast ordalag attackerat Jimmie Åkesson för hans syn på invandring och invandrare. Stefan Löfven och Socialdemokraterna har bestämt sig för att hålla en låg profil i förhållande till Sverigedemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet