Partisekreterare Lena Rådström Baastad: ”Målet är naturligtvis att stoppa tiggeriet” Foto: SVT

S partisekreterare: Vi vill få stopp på tiggeriet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har i veckan presenterat nya riktlinjer inför sin partikongress som innebär tuffare tag på en rad områden. Bland annat gäller det tiggeriet. Partisekreterare Lena Rådström Baastad säger i Agenda att ”vi vill få stopp på tiggeriet”. – Det ska inte normaliseras.

– I dag tigger cirka 4.000 människor på gatorna, när vi går till affären, bussen, tunnelbanan ser vi dem varje dag. Det är en bild som inte får normaliseras, säger Lena Rådström Baastad i Agenda.

Ska inte fattiga människor kunna be om hjälp?

Agenda

– Det är klart de ska kunna, men vi kan inte titta på när bilden normaliseras. Det är därför vi Socialdemokrater tagit fram riktlinjer till kongressen. Det handlar om att jobba med två parallella system. För vi vill få stopp på tiggeriet.

Läs mer: Regeringen vill att privata markägare ska få avhysa tiggares bosättningar

Vill se över ordningslagen

– Det handlar dels om insatser i hemländerna, där det finns avtal med Bulgarien och Rumänien, dels i Sverige där partiet vill se över den nationella ordningslagen.

– Det kan innebära att det blir förbud mot penninginsamling på vissa platser och att avhysa människor, säger Lena Rådström Baastad.

Innebär det att tiggeriet minskar eller försvinner?

– Det är klart det finns en ambition att tiggeriet ska minska. Det är inte vägen ut ur fattigdom. Men vi säger inte att det ska vara förbjudet att be om hjälp.

Målet att stoppa tiggeriet

Så stopp för tiggeriet, som en av era medarbetare twittrade, det gäller inte?

– Målet är naturligtvis att stoppa tiggeriet. Det är inte värdigt ett land som Sverige att man ska vara utlämnad till om enskilda personer vill ge en peng i bössan eller inte.

Socialdemokraternas nya riktlinjer handlar också om plikt, ordning och reda.

– Ett samhällsbygge är ömsesidigt. Om vi skapar utbildningsplatser för att människor ska komma ut på arbetsmarknaden – då säger vi att din plikt som arbetslös är att göra dig anställningsbar, säger Lena Rådström Baastad.

Ordning och reda

Varför är det viktigt för er att betona det i dag?

– Vi har partikongress i april och temat är trygghet i en ny tid. Det är ordning och reda, vi pratar om rätt och plikt. Vi har ett Sverige som inte håller ihop. Hur skapar vi ett mera jämlikt Sverige?

Era politiska motståndare kallar er ibland för ”bidragspartiet” – är pliktbudskapet ett svar på det?

– Vi tror på starka trygghetssystem om du blir sjuk eller arbetslös.

Ni betonar att alla som kan ska jobba – är det inte så i dag?

– Samtidigt som vi investerar i stöd och utbildningsplatser så betonar vi att kan du jobba så ska du. Om du inte har ett arbete är du skyldig att göra dig anställningsbar, säger Lena Rådström Baastad.

”Inte moderat politik”

En del menar att Socialdemokraternas nya riktlinjer påminner mycket om moderat politik. Men det håller inte Lena Rådström Baastad med om:

– Jag kan inte förstå att ser ut som moderat politik. De sade att välfärden var viktig men de lade 19 gånger mer på skattesänkningar än på skolan. Utanförskap var det moderata paradordet men de gjorde insatser som ledde till ökade klyftor. I dag vill de bryta segregationen, men det var åtta års politik som ledde till ökad segregation, säger Lena Rådström Baastad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet