S-topparna som inte sluter upp bakom Juholt

Det dröjde inte länge sedan stormen kring Håkan Juholts hyresersättning (nästan) mojnat innan det blåste upp igen. Den här gången fick vi höra kritik från flera ledande partikamrater ibland öppen, ibland mer eller mindre snyggt inlindad.

En av dem som levererade kraftig kritik utan att direkt vända sig mot Håkan Juholt var Thomas Östros, som nämdes som partiledarkandidat innan Juholt valdes och hade flera ministerposter under Göran Persson.

Förtroende?
I SVT:s Agenda i söndags ville han inte uttala sitt stöd för sin partiledare. På frågan om han har förtroende för Håkan Juholt svarade han:

-Jag har väldigt starkt förtroende för de ledamöter i verkställande utskottet som satt en hel dag och resonerade om de här frågorna tillsammans med Håkan Juholt. Det beslut de fattar, det har jag förtroende för, sade Östros.

Kryptiskt uttalande
Ett kryptiskt uttalande, som knappast kan tolkas som ett tydligt uttalat förtroende, kom från ledamoten i partiets verkställande utskott Sven-Erik Österberg.

-Förtroende har vi tills vi säger något annat, sade Österberg den 18 november inför mötet med partiledningen.

På SVT:s fråga om Håkan Juholt kommer att leda partiet i valet 2014 svarade Österberg:

-Vi kan ingenting säga vad som kommer längre fram. Vi har en kongress 2013 då han ska återväljas. Det är omöjligt att säga hur det ser ut när man kommer till valet.

Kritik via SMS
Den senaste omgången kritik mot Håkan Juholt började dock med ett SMS från partistyrelsemedlemmen Anders Johansson där han skriver att partiledaren gjorde dåligt från sig i Ekots lördagsintervju.

Johansson skrev bland annat att Juholt inte lyckades svara på frågorna.

-Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av förfallet, skrev Johansson vidare.

Inte heller Sahlin
Inte heller Mona Sahlin - Håkan Juholts företrädare på partiledarposten - vill uttala sitt förtroende för sin efterträdare.

-Den frågan passar jag, sade hon i en intervju i musiktidningen Novell.

I intervjun myntar hon också begreppet "gamängpolitiker".

-Om du sätter ordet slarver på en kvinna så är det mycket värre än om du sätter ordet slarver på en gamängpolitiker, utan att nämna några namn, sade hon till tidningen.

Gamla gardet
Enligt är det många i det så kallade gamla gardet som sägs vara förtvivlade över det som sker inom Socialdemokraterna.

Redan i oktober sade förre LO-ordföranden Stig Malm och tidigare ministern Anna-Greta Leijon att de tyckte att Håkan Juholt ska avgå.

-Det är tyvärr så att det inte finns nån möjlighet att återupprätta förtroendet. Jag tycker att han själv ska bestämma sig för att avgå så fort som möjligt, sade Leijon i Gomorron Sverige.

Första i styrelesen
Den första i Socialdemokraternas partistyrelse som uttryckligen krävde Håkan Juholts avgång var Mariam Osman Sherifay.

I en intervju i Svenska Dagbladet oktober svarade hon på frågan om hon ville att Håkan Juholt skulle avgå:

-Jag hoppas verkligen det. Vi skulle inte klara av fler avslöjanden i morgon. Min besvikelse är stor, sade hon.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se

Publicerad: