Nu ska myndigheterna säkerställa att jordgubbarna är svenska. Foto: TT

Så kontrollerar Jordbruksverket om jordgubbarna är svenska

Uppdaterad
Publicerad

I år ska Jordbruksverket kontrollera 150–200 jordgubbsförsäljare för att se om bären verkligen är svenska. Det sker via stickprov och efter tips från allmänheten.

Det är främst försäljningsställen kring storstäder som kontrolleras, på platser som torg och parkeringsfickor. Myndigheten tar stickprov. Dessutom hör allmänheten av sig till Jordbruksverket med misstankar som kan handla om att jordgubbarna har ett anmärkningsvärt lågt pris. 

Kontrollerna görs för att säkerställa att jordgubbarna är svenska om de säljs som svenska. De utförs under juni månad – företrädesvis under midsommarveckan.

Misstänkta jordgubbar skickas till labb och det tar ungefär tre veckor innan Jordbruksverket får svar.

Färre tips

Jämfört med förra året har det i år kommit in betydligt färre tips från allmänheten med misstankar om att jordgubbarna i själva verket har ett annat ursprung än svenska. 

Förra året gjordes 204 jordgubbskontroller – endast två av dem var felaktiga. Det vill säga jordgubbarna var inte svenska som de påstods vara. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.