• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör norska journalisten Håvard Gulldahl beskriva hur dom kartlade de ryska civila fartygen som misstänks bedriva spioneri. Foto: NRK

Så avslöjades de misstänkta ryska spionfartygen

Uppdaterad
Publicerad

Genom att undersöka fartygens rörelsemönster kunde 50 ryska fartyg som misstänks bedriva underrättelseverksamhet i nordiska vatten identifieras.

Här förklarar NRK:s grävande reporter hur granskningen gick till.

SVT, NRK, DR och Yle har det senaste året granskat Rysslands operationer i Norden – bland annat de som inträffat i nordiska vatten.

– Vi har analyserat miljontals ryska AIS-positioner från de senaste tio åren, säger Håvard Gulldahl på NRK.

Rysslands skuggkrig

Se hela serien: ”Skuggkriget”

Förutom AIS-data, det vill säga platsinformation från fartyg, har avlyssnad radiokommunikation och underrättelsekällor hjälpt till att identifiera de misstänkta spionfartygen.

Fakta: Dokumentärserien ”Skuggkriget”

SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle har det senaste året gjort en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. 

Redaktionerna har kartlagt ryska fartyg, spaningsarbete och källrekrytering. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med grävredaktionen Dossier center.  

Resultatet är den tre timmar långa dokumentärserien “Skuggkriget”. Seriens första del har nordisk premiär i SVT Play onsdag 19 april. Del 2 släpps 26 april och del 3 den 3 maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet