Anders Behring Breivik förs till Ila-fängelset efter domen i dag. Foto: Scanpix

Så blir Behring Breiviks liv i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Ett isolerat liv utan kontakt med medfångar och utan hopp om frigivning. Det är vad som väntar Anders Behring Breivik på Ila-fängelset utanför Oslo.

På Ila-fängelset har Anders Behring Breivik suttit den största delen av sin häktestid. Redan innan dagens dom var det klart att det är här han ska avtjäna sitt straff, oavsett om domen blev vård eller fängelse.

Breivik har hittills suttit på en isolerad avdelning med tre celler på vardera åtta kvadratmeter. Två av dem har gjorts om till motionsrum och arbetsrum där han haft egen dator. Kriminalvården ska nu ta ställning till om han ska fortsätta ha det. Enligt en färsk opinionsundersökning i Norge tycker en majoritet av norrmännen att han haft det för bra i fängelset och att han inte borde får ha dator.

Rättegången mot Breivik

-Personer som sitter isolerade måste bli aktiverade på ett förnuftigt sätt. För många är en dator ett förnuftigt sätt att bli aktiverad på, säger fängelsedirektören Knut Bjarkeid.

På Ila-fängelset har man har byggt upp en avdelning med särskilt hög säkerhetsnivå för den specielle fången. Övervakningskameror kommer att följa Breivik dygnet runt, utom i cellen där han sover. Och han har en egen rastgård med höga murar och taggtråd.

Under häktestiden har Breivik hållits avskärmad från andra fångar. Istället har han fått ett socialt umgänge som Ila-fängelset hyrt in bestående av både anställda och utomstående personer. Det är ännu oklart när han kommer få träffa andra intagna.

-Det är helt uppenbart att han vid en viss tidpunkt kommer att ha det,. Men när det ska ske, om det blir inom kort eller om många år, kan vi inte svara på nu, säger Knut Bjarkeid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet