Bedragare använder ofta sociala medier för att få kontakt med deras offer. Dejtingbedrägerier är en miljardbransch världen över. Foto: TT / Gustav Sjöholm

Så blir folk bedragna på kärleken – och pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Bedragare letar efter offer som har ett värkande hjärta och en svällande plånbok. Varje vecka anmäls minst ett romansbedrägeri.

Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter, skissar i stora drag upp hur bedragarna jobbar: De är organiserade, kontaktar en stor mängd potentiella offer på sociala medier och dejtingsajter, bygger upp förtroendet under lång tid, och frågar slutligen om offret kan bidra med allt från några tusenlappar till miljoner kronor.

Ibland säger brottslingen att den inte har råd att betala sjukhusräkningar, ibland att den hamnat i ekonomisk knipa efter att affärerna gått åt pipan, eller helt enkelt inte har tillräckligt med pengar för att köpa flygbiljetten till det första besöket.

– En återkommande historia är den om en amerikansk officer i Irak eller Afghanistan. Bedragaren säger sig behöva pengar för att kunna ta sig därifrån, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericentrum.

Svåra utredningar

Varje vecka anmäls minst ett romansbedrägeri. Fallen är nästan omöjliga att utreda, enligt polisen.

– Det är jätteovanligt att vi får tag på bedragarna. Betalningarna görs ofta genom Western Union som man är ganska anonym på.

Catharina Rimfalk grundade sajten ”Dejtingbedrägerier på nätet” för två år sedan när en vän lurades på en halv miljon kronor. Väninnans liv är fortfarande i spillror – relationen till släkt och vänner har inte läkt och pengarna är alltjämt borta. I diskussionstrådar på hemsidan berättar andra om hur de lurats.

– Det jag mest har slagits av är att folk fortsätter att gå i fällan, säger Catharina Rimfalk.

”Offret sätter agendan”

Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, förklarar att hemligheten ligger i att hitta rätt offer – inte att vara så övertygande som möjligt inför vem som helst.

– De letar efter personer som törstar efter en djup relation, och låter sedan offrets tankar och känslor stå i centrum. Det är offret som sätter agendan, och sedan går bedragaren personen till mötes. Det kan vara en ganska enkel match när de har gjort sitt val, säger Pär-Anders Granhag.

Tydliga varningssignaler är om relationen fördjupas i rasande takt, och om samtalsämnet glider över till att handla om pengar.

– Man kan säga att man vill fortsätta kontakten, men inte ge sig in på det ekonomiska, eller vara så uppriktig som att hänvisa till att många blir lurade. Då upptäcker man rätt snart om pengarna var kärnan i relationen, säger Pär-Anders Granhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.