Foto: TT

Splittrade väderutsikter för midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Gummistövlar eller solskyddsfaktor? Ja! Vädret under midsommar är minst sagt splittrat och kommer helt bero på var i landet du firar.

Det kommer att bli rätt höga temperaturer i större delen av landet under midsommarafton. Men vissa kommer ändå ha det värre än andra. Regn och skurar kommer att dra in från sydväst och rtabba norra Götaland och Svealand precis när man ska till midsommarstången och dansa till Små grodorna. Men Gotland och Öland skonas – och får kanonväder med mycket sol.

Börjar bra i Mellansverige

Mellersta delen av landet kommer att få en skön midsommarmorgon med sol. Men framåt förmiddagen väntas vädret slå om helt.

– Sedan mulnar det på rätt kvickt. Det är dock inget sammanhängande regn utan mer skurar. Det blir klassiskt midsommarväder helt enkelt, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

Skurarna kommer också få sällskap av åskskurar när varmluften pressas upp. Men vid 19-tiden lämnar regnet Svealand – och drar sig upp över södra Norrland.

Fint i norra Norrland

– Man får ta midsommarlunchen ute och middagen inomhus helt enkelt, säger Lasse Rydkvist.

Som plåster på såren blir det desto soligare i dessa områden under lördagen.

Norra Norrland kommer att få fint midsommarväder ser det ut som. Lite moln och möjligen en skvätt regn men för det mesta lär det vara varmt och soligt.

Och vinnaren är...

Bäst är det att hålla sig i sydöstra delen av landet om man vill säkra en solig midsommar.

– Sydost ser faktiskt ut att bli vinnare i år, Skåne, Småland, Blekinge och Gotland.

Var hittar vi det finaste midsommarvädret?

– På Öland och Gotland. Själv ska jag fira på Öland och det kommer dra förbi lite regn på morgonen, men sedan blir det soligt och varmt framåt förmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.