Socialdemokraternas demonstrationståg i Stockholm på första maj förra året. Foto: TT

Så firas första maj – se talen här

Uppdaterad
Publicerad

Arbetarrörelsens dag firades under olika paroller runt om i landet på fredagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) åkte till Sundsvall och Jonas Sjöstedt (V) pratade i Uppsala om arbetsrätten, där också Ebba Busch Thor premiärtalade för första gången som partiledare på Kristdemokraternas marsch för familjen.

Det var första gången på nio år som Socialdemokraterna firade första maj i regeringsställnig. Det gjordes under parollen ”Kunskap, frihet och framtid”. Partiledaren, statsminister Stefan Löfven talade utifrån det temat i Sundsvall vid klockan 14.30. Det tillhör traditionen att Socialdemokraternas partiordförande talar utanför storstäderna vart fjärde år.

Finansminister Magdalena Andersson var i Sundbyberg och höll sedan tal på Norra Bantorget utanför LO-borgen i Stockholm. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade i Norrköping och Linköping.

1 maj 2015

I Uppsala var både Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt och Kristdemokraternas nyvalda partiledare Ebba Busch Thor för att tala. För Busch Thor blev det debut som partiledare och det i hennes hemstad. Kristdemokraterna i Uppsala anordnarde traditionsenligt en marsch på temat familjen.

Jonas Sjöstedt (V) talade strax efter lunch om arbetsrätten och om vikten av ”goda arbetsvillkor”.

Feministisk Initiativ (FI) höll en demonstration och anordnade evenemang på flera orter i Sverige. Partiledaren Gudrun Schyman talade inte i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2015

Mer i ämnet