Anders Holmberg intervjuade Mehmet Kaplan i Aktuellts studio för en vecka sedan, efter de första avslöjandena. Foto: SVT

Så försökte Miljöpartiet utöva påtryckningar mot Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Det var i april 2016 som Miljöpartiet försökte utöva påtryckningar mot Aktuellts redaktion för att tysta kritiken mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan. MP-toppen Magnus Johansson (MP), planeringschef på utbildningsdepartementet, ville i samband med sändningen pressa SVT att släppa diskussionen om Kaplan genom att i utbyte erbjuda kritiska partiröster till programmet. SVT Nyheter berättar här om turbulensen kring sändningen och det anmärkningsvärda samtalet till Aktuellts nyhetsankare.

Mehmet Kaplan avgick efter flera uppgifter om samröre med högerextrema organisationen Grå vargarna. Det följdes sedan upp med partikollegan Yasri Khans avhopp. Khan var föreslagen för en plats i partistyrelsen men hoppade i dag av alla sina politiska uppdrag efter att ha fått hård kritik i samband med att han vägrade ta en kvinnlig TV4-journalist i hand i samband med en intervju.

Den miljöpartistiske riksdagsledamoten Jabar Amin var inbjuden till Aktuelltstudion eftersom han är starkt kritisk till hur partiledningen har hanterat de båda fallen.

MP-krisen

Ville ”steka delen om Kaplan”

När programledaren Anders Holmberg ringde upp språkrörens presskontakt Magnus Johansson, som även är planeringschef på utbildningsdepartementet, för att boka in någon som kunde bemöta kritiken tackade både språkröret Gustav Fridolin och partisekreterare Anders Wallner nej. I stället föreslog Magnus Johansson att ordföranden för valberedningen, Joakim Larsson, kunde medverka i sändningen.

– Vi pratade om logistiken kring intervjun, var den skulle ske. När samtalet var på väg att avslutas sade Johansson: ”Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?”, berättar Anders Holmberg.

LÄS MER – APRIL 2017: Fridolin förnekar försök att påverka Aktuellts sändning

När programledaren frågade vad han menade, svarade Magnus Johansson: ”Om ni låter bli att prata om Kaplan skulle du kunna få några tunga namn inom partiet som är kritiska mot att Khan varit nominerad.”

Knåda Jabar Amin

Anders Holmberg sade att det inte gick, varpå Magnus Johansson svarade: ”Okej, men du ska veta att vi kommer att knåda Jabar Amin under dagen. Han kommer inte att vara särskilt kritisk hos er.”

Anders Holmberg uppfattade Magnus Johanssons svar som ett solklart försök att tysta ned kritiken mot Mehmet Kaplan. 

– Jag trodde faktiskt inte mina öron. Jag har aldrig varit med om något liknande från en företrädare för ett politiskt parti i Sverige. Han försökte alltså köpslå för att få mig att inte ta upp kritiken kring Kaplan. Och sen berättar han helt öppet att han tänker tysta en kritiker.

Känner inte igen

Magnus Johansson, som ett par timmar senare togs ur tjänst, känner inte igen att han ska ha erbjudit Aktuellt kritiska namn mot Khan i utbyte mot att slopa diskussionen om Kaplan. I övrigt kan han inte redogöra för samtalet.

– Jag kan inte kommentera exakt hur orden föll. Vi hade en diskussion om hur vi bäst kunde göra ett bra inslag och vi kom överens om att Joakim Larsson kunde medverka. Jag försökte vara serviceminded gentemot Aktuelltredaktionen.

Programledaren uppfattade det som att du försökte utöva påtryckningar för att tysta ned kritiken mot Kaplan. Vad är din bild av det?

– Det är främmade för mig att göra. Jag tycker det är jättetråkigt att Anders Holmberg uppfattar det så, det är inget som han har framfört till mig. Jag beklagar djupt att det har uppfattats av honom som att jag har uttryckt det så.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Jabar Amin, som strax före klockan 17 sade att varken Magnus Johansson eller någon annan hade kontaktat honom med anledning av hans medverkan i Aktuellt. Hur som helst så låter han sig inte bli påverkad.

– Jag säger exakt som jag tycker. Jag är känd för att säga det jag tycker.

Lyfta kritik

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Aktuellt, anser att det är uppseendeväckande att en hög företrädare för ett riksdagsparti agerar på det här sättet.

– Det här visar hur hårt pressat Miljöpartiet är just nu efter skandalen med Kaplan.

Kommer SVT att vidta några åtgärder med anledning av händelsen?

– Det här gör bara att det är ännu viktigare att vi lyfter fram den kritik som finns inom Miljöpartiet om hur partiledningen har agerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet