Så här såg statsminister Stefan Löfvens regering ut när den presenterades i början av oktober 2014. Nu är det snart dags för regeringsombildning. Foto: TT/SvD

Så granskas tilltänkta ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Det drar ihop sig till regeringsombildning. Före maj månads slut ska den nya regeringen presenteras. De tilltänkta ministrarna granskas mycket hårdare i dag än vid 2000-talets början.

Ett exempel är Thomas Bodström, som blev justitiminister år 2000. Bakgrundskollen var minimal – en enda fråga fick han från statsminister Göran Persson: Du har väl inga lik i garderoben?

Vilket det visade sig att han hade, till exempel hade han rökt hasch.

Agenda

– Det blev jättestora rubriker. Då ringde Göran Persson igen och sade en mening som jag aldrig glömmer: Finns det mer? berättar Thomas Bodström.

Svår fråga att svara på

Företaget Look Closer, grundat av moderaten Christoffer Fjellner, har specialiserat sig på bakgrundskontroller av tilltänkta chefer och toppolitiker. Där säger vd Björn Modée att frågan om någon har lik i garderoben är svår att svara på.

– Du tänker bakåt: ”Nej jag har inte begått några allvarliga brott”. Men om du får specifika frågor är chansen större att hitta de där sakerna som skulle kunna lyftas, säger han.

Vissa blev förvånade över att moderaten Fredrik Reinfeldt inte tog hjälp av experter när han skulle utse sin regering 2006. Inom kort tvingades två ministrar att avgå, när det visade sig att kulturministern inte hade betalat tv-licensen och handelsministern hade anlitat en barnflicka svart.

Går igenom ekonomi och Säpo-register

Nu pågår en ingående granskning av tilltänkta statsråd. Enligt källor i regeringskansliet som Agenda talat med går man igenom kandidaternas livsstil, privatekonomi och Säpos alla tänkbara register. En jakt på gamla försyndelser som kanske inte bara är av godo, menar Thomas Bodström:

– Det ska vara stor skillnad på vad man gör när man är politiker, för då ska vi ha högre krav på dem. Däremot om man har gjort något när man var ung, det tycker jag man ska ha stor förlåtelse för. Annars begränsar vi det här till väldigt få personer och det är inte bra demokratiskt.

Reportaget sändes i Agenda söndag 22 maj kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Se programmet här.

Många toppolitiker har avgått de senaste åren – se SVT:s sammanställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet