Foto: TT

I dag skriver 76 000 högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Få test är lika avgörande som lördagens högskoleprov. Klockan 8.10 i dag skriver över 76.000 personer runt om i Sverige högskoleprovet. När klockan startar har de 4 timmar och 35 minuter på sig att lösa de 160 uppgifterna.

För många är dagens högskoleprov nyckeln till en plats på drömutbildningen. Det innebär en en hel del stress, ängslan och oro. Nästan en av fem säger sig vara så nervösa att deras prestation försämras. TT träffade Per-Erik Lyrén, lektor vid Umeå universitet som arbetar med framtagningen av högskoleprovet och Hanna Eklöf, lektor vid Umeå universitet som forskar om tillämpad utbildningsvetenskap. Tillsammans tipsar de om att tänka på följande:

Lär dig hur provet fungerar

Högskoleprovet består av ett kvantitativt block och ett verbalt block med fyra delprov i varje. Lär dig hur provet är upplagt och hur lång tid du får på dig att svara på frågorna i varje del. Upplevelsen av stress kan minskas genom att vara väl bekantad med provets utformning. På sajten studera.nu finns provet.

LÄS MER: Så gick det för politikerna på högskoleprovet

Gör tidigare prov, med klocka

Tidspressen är en av de faktorer som innebär mest stress för den som skriver högskoleprovet. Ladda ner tidigare prov och öva dig i att skriva dem med en klocka. Då vet du hur det känns att göra provet på riktigt och hur lång tid du kan ägna åt varje fråga.

Kör inte fast

De som klarar provet bäst behåller lugnet och fastnar inte i enskilda frågor. Om du inte kan svaret på en svår fråga, hoppa över den och gå vidare. Du riskerar att hamna i en ond cirkel om du tillåter dig att köra fast.

LÄS MER: QUIZ: Hur många ord kan du?

Lämna inga blanka svar

När du är färdig med en provdel, gå tillbaka till de frågor du hoppade över. Chansa om du fortfarande är osäker på svaret. Lita på din magkänsla och kom ihåg att du faktiskt har en möjlighet att få poäng om du chansar, men är garanterad noll om du lämnar en fråga blank.

Du får fler chanser

Det kan kännas helt avgörande att prestera väl på provet, men kom ihåg att du får fler chanser. Lyckas du inte få tillräckligt höga poäng den här gången kan du lyckas bättre nästa gång. Att tänka på det medan du skriver provet kan minska din ängslan för att misslyckas.

LÄS MER: Här fuskar sig SVT:s reporter till 2,0 på högskoleprovet

Be om stöd för särskilda behov

Den som lever med en psykologisk diagnos eller en kognitiv funktionsvariation, som social fobi eller adhd, kan få tillstånd att skriva provet i en liten grupp eller i ett enskilt rum. Du måste kontakta lärosätet där du skriver provet i god tid och det har ingen skyldighet att hjälpa dig, men det kan vara värt ett försök. Ett särskilt prov finns för den med dyslexi eller nedsatt syn.

Fakta: Oro inför högskoleprovet

”Jag oroade mig för hur svårt provet skulle vara.”

41 procent svarar att de instämmer helt eller i hög grad.

”Jag oroade mig för om jag skulle hinna svara på alla uppgifter.”

59,3 procent svarar att de instämmer helt eller i hög grad.

”Jag var rädd för att misslyckas på provet.”

40,5 procent svarar att de instämmer helt eller i hög grad.

”Jag var nervös, vilket påverkade min prestation negativt.”

19 procent svarar att de instämmer helt eller i hög grad.

Källa: Umeå universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.