Så hittar du en miljövänlig julgran

Uppdaterad
Publicerad

En vanlig, svensk, närodlad gran. Det ska du välja om du vill ha en miljövänlig julgran i år.

– Om man vill vara så miljövänlig som möjlig ska man ha en gran som man hämtar från sin egen skog. Men de flesta svenskar har ju inte det. Då ska man köpa en närodlad gran som inte transporterats så långt, säger Jonas Rudberg, skogsexpert på Naturskyddsföreningen.

Många granar som säljs i Sverige är ädelgranar, odlade i Danmark. En ädelgran kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än en vanlig gran och transporten från Danmark ger också stor klimatpåverkan. Ädelgranarnas rötter finns bland annat i Kanada och Kaukasus, även om den i dag intensivodlas i Skåne och Danmark.

Plastgran inget alternativ

En plastgran är inte heller miljövänlig, inte ens om den används i tio år, enligt en studie som Konsumentverket och Naturskyddsföreningen genomförde för ett par år sedan. Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Sydostasien och transporteras tusentals mil för att komma till Sverige.

– De flesta produkter byts ut och slängs och är inte så fina efter tio år. Om man tittar på människors konsumtionsmönster i dag så är en plastgran inte särskilt klimatsmart, säger Jonas Rudberg.

Plasten som granen är gjord av är stel och skör. Därför tillsätter man ofta mjukgörande ämnen. Vissa av dessa är klassade som hormonstörande och är misstänkt cancerogena. När PVC förbränns kan det bildas giftiga dioxiner som också kan vara cancerogena, enligt Naturskyddsföreningen.

Ekologiska granar

I Danmark produceras i dag ett litet antal ekologiska julgranar, men efterfrågan är liten. Utan gödsling och bekämpningsmedel uppges kvaliteten på granarna bli låg, och det gör att odlarna inte gör någon större vinst på miljömärkta granar.

Det finns inga KRAV-märkta granar i Sverige, eftersom ingen har ansökt om KRAV-certifiering. Men det kan komma att förändras.

– Några stycken har hört av sig försiktigt intresserade i år, så det är inte omöjligt att det kommer. Men det tar ju några år att odla fram granarna, säger Lars Hällbom, chef för regler och konsument vid KRAV.

Lämna granen utomhus

Om din gran är en miljöbov eller inte beror mest på hur långt den har transporterats.

– Om man känner någon skogsägare som har granar, men måste sätta sig i bilen och åka tio mil för att hugga den och ta hem den, är det förmodligen bättre att gå ner till torget, säger Jonas Rudberg.

Det allra mest miljövänliga är att inte ta in granen inomhus. Satsa på en permanent utegran i trädgården, så sparar du både pengar och miljö, uppmanar Naturskyddsföreningen.

– Det är en schysst grej, då återanvänder man samma gran. Det beror på hur mycket man är beroende av att ta in granen inomhus, säger Jonas Rudberg.

Ät mindre kött

Men ta det lugnt, granälskare. Jämfört med många andra produkter är en svensk, närodlad julgran inte särskilt belastande för miljön. Vill man tänka klimatsmart i juletider är det istället julskinkan man ska dra ner på.

-Kött är en mycket större klimatbelastning. Svenskodlade grönsaker är mycket bättre för miljön än kött. Man kanske inte behöver frossa så mycket och äta alla kötträtterna, utan variera lite grann? Det är dessutom mycket bättre för hälsan, säger Jonas Rudberg.

Återvinn granen

När julen är över får man inte glömma att återvinna sin julgran. Har man en egen panna kan man elda upp den själv. Inne i stan ordnar vissa bostadsbolag graninsamlingar och flisar ner granarna så att de kan användas för att framställa energi.

Men ihåg att ta bort allt glitter och pynt från granen innan du slänger den. Om det finns pynt kvar i granen hamnar den i förbränningen istället för i komposten, och det är inte lika miljövänligt, rapporterar Sveriges Radio

Och om man har trädgård och inte göra sig av med granen direkt kan den tjänstgöra som fågelrestaurang. Häng talgbollar, jordnötsstrutar och äppelhalvor i granen, så får julgranen en uppgift även när julen är slut, tipsar Odla.nu.

Fler tips för en grön jul finns på Ekoshoppa.se

Freja Salö

Fakta

Så undviker du att granen tappar alla barren:

– Välj en färsk gran.

– Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen.

– Mycket vatten – utan socker eller magnecyl.

– Skär skåror i granens fot.

– Se till att den har en färsk yta i stubbskäret.

– Ingen alkohol till granen!

http://www.skogssverige.se/skog/jul/granmiljo.cfm?sid=11

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.