Så kan bostadsbristen lösas

Publicerad

Bokriskommittén vill lösa bostadsbristen genom att öka rörligheten på marknaden och få fart på byggandet av nya bostäder. Men finansministern är kritisk.

Kommittén vill marknadsanpassa hyrorna med en maximal höjning på fem procent per år. Reavinstbeskattningen vid försäljning av villor och bostadsrätter ska sänkas tillsammans med skatten på uppskov. Och för att få fart på byggandet vill man inskränka kommunernas användning av planmonopolet.

Finansminister Anders Borg gillar inte förslagen.

– Vi tror ju inte att huvudvägen framåt i det svenska systemet är att avreglera hyresmarknaden, därför att Sverige har väldigt omfattande byggreglering, och det gör att om man bara skulle dra bort hyresregleringen, så skulle det leda till väldigt kraftiga hyreshöjningar, så det är inte en bra lösning, säger han till TT.

Om reavinstskatten ska sänkas, vill han se en seriös finansiering först.

Bokriskommitténs ordförande Klas Eklund, seniorekonom på SEB, bemöter kritiken.

– Jag konstaterar att finansministern inte har läst den rapport han sågar. Den Anders Borg som uttalar sig är uppenbarligen inte den analytiske ekonomen jag en gång kände. Det här är politikern Anders Borg som mitt i en valrörelse reagerar med politiska ryggmärgsreflexer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.