Arkivbild. Foto: TT

Svenska liv kan förändras av vattenbristen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli vattenbrist i Sverige redan i vår om inte vädret lägger sig rätt. – Reglerna kan mycket väl bli striktare i Sverige om hur mycket vatten man får använda i varje hushåll. Att man inte tillåter vattning av trädgården är ett exempel, säger Kenneth M Persson, forskningschef på Sydvattens FoU-verksamhet.

Under sommaren rådde det stor vattenbrist i stora delar av södra Sverige, något som resulterade bland annat i vattningsförbud på Öland. Detta kan nu bli verklighet i flera delar av landet.

– Just nu kan vi inte se att norra landet kommer drabbas, men om det fortsätter så här så kommer det bli så. Vi kan se redan nu att grundvattennivåerna även i norra Sverige är lägre än vanligt, säger Bo Thunholm som är expert på grundvattenmätningar på Sveriges geologiska undersökningar (SGU).

Kan behöva göra om systemet

För att lösa grundvattenbristen behövs en lång höst med mycket regn, en snörik vinter eller så får man ta till åtgärder och förändringar av det svenska systemet.

– Man måste försöka få regnet att sjunka ner i grundvattnet. Så gör man till exempel Italien och Frankrike. Man samlar det så att det vattnet får ligga kvar. Fast de här åtgärderna är inget man bara förändrar på en säsong. Det handlar om att göra om hela ledningssystem i så fall, säger Kenneth M Persson.

Den svenska lyxen – ett minne blott

Att låta kranen spola varmt innan duschen är en lyx som man haft i Sverige, men som i många länder är helt otänkbart. Men detta kan det nu bli ändring på.

– Man måste få människor att förstå. Det finns de uppenbara besparingarna, till exempel att man bara använder tvättmaskinen när den är full. Eller att man låter bli att spola om man har kissat. Det går också att sänka trycket i vattenledningar som man gjorde på Gotland.

Kan bli problem redan i vår

Hur långt tror du att det är kvar innan det blir ett långvarigt problem med vattenbrist i Sverige? 

– Jag tror inte alls att det är långt borta, tyvärr. Torrperioden har bara varit i 1,5 år ungefär, och vi kan redan se stora konsekvenser på Öland och Gotland. Så om man tänker att det regnar för lite i ett år till så kan det bli konsekvenser, säger Kenneth M Persson.

Men för bönder och personer med egna brunnar kan man märka av vattenbristen redan i vår – oavsett var i landet man bor, menar Bo Thunholm.

Håll tummarna för vädret

Industrier står för en stor del av vattenförbrukningen, och det kan bli aktuellt även för dem att tänka om. Det kan också bli aktuellt med större samarbeten mellan olika kommuner, att till exempel låna ut vatten från vattenrikare kommuner, till de med större behov och brister.

Men det man ska hålla tummarna för är ändå mycket regn och en skvätt snö i vinter. Men vädret är opålitligt och svårt att förutse så långt i förhand.

– Med undantag för den senaste månaden har det var mycket västlig vind, vilket har gjort att västra Sverige har fått det mesta av nederbörden, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.