• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Här är vägarna som väntas blir hårt belastade i helgen Foto: Grafik SVT Nyheter

Så kör du säkert i påsktrafiken

Uppdaterad
Publicerad

En av årets värsta trafikhelger är här. Här är bästa tipsen på hur du blir en säker förare i påsktrafiken.

I samband med att påsken firas passar många på att åka till sina lantställen, hälsa på nära och kära runt om i landet eller så stundar en långhelg i fjällen.  

Trafikverket har pekat ut en rad vägar som är betydligt mer trafikerade än vanligt, det handlar bland annat om E22 mellan Norrköping och Kalmar, liksom E4 mellan Stockholm och Sundsvall och E14 mellan Sundsvall och Åre.

– Om man ska åka längre sträckor bör man välja vägar som har mitträcken och kameror. De vägarna är säkrare. Mitträckena räddar många liv eftersom man undviker mötesolyckor, säger Katarina Wolffram, kommunikatör på Trafikverket.

Inga omkörningar

Förutom ovan nämnda vägar väntas också mycket trafik på E6, E4 mellan Stockholm och Helsingborg liksom på E20 mellan Stockholm och Göteborg och på E45 mellan Göteborg och Åre.

För att minska risken för olyckor har Trafikverket och Polisen beslutet att införa ett tillfälligt omkörningsförbud på E4 i norrgående riktning mellan Gävle och Tönnebro på skärtorsdagen. På söndag råder omkörningsförbud på samma vägsträcka fast då i södergående riktning.

Här är vägarna som väntas blir hårt belastade i helgen Foto: Grafik SVT Nyheter

Starta utvilad

Traditionellt är skärtorsdagen och påskdagen de dagar då mest trafikanter är ute på vägarna och så väntas det bli också i år. Katarina Wolffram tipsar om att starta resan antingen på morgon eller på kvällen och på så sätt undvika de värsta propparna i trafiken.  

Som vanligt gäller de vanliga rekommendationerna för den som planerar en längre bilresa. Packa rätt och placera tungt bagage längst ner. Ha bra däck på bilen med rätt lufttryck när bilen är tungt packad och var utvilad. Om ni har möjlighet så är det ett bra tips att byta förare med jämna mellan rum.  

– Redan innan resan startar ska man se till att vara ute i god tid så att man inte behöver stressa. Man ska också vara ordentligt utvilad. Trötthet kan vara lika farligt som en lättare rattonykterhet, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.  

Ett farligt beteende som ökat i trafiken de senaste åren är att många surfar och skickar sms bakom ratten. Strunta i det uppmanar Carl Zeidlitz. 

Vägar där trafiken ökar mest

E45 mellan Göteborg och Åre.

E20 mellan Göteborg och Stockholm.

E22 mellan Norrköping och Kalmar

RV70 Enköping-Dalarna, Idre.

RV66 mot Sälen.

RV83/84 – fjällvägen. Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge.

RV26 – Nissastigen, Halmstad – Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna.

E16 och RV 69 – Gävle mot Dalarna.

E14 – Sundsvall mot Åre.

Källa: Motormännen

Tänk på det här när du ger dig ut i trafiken

Starta resan i god tid – påsken är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

Var utvilad – för de flesta innebär påsken längre resor än vanligt.

Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.

Anpassa hastigheten till väglaget.

Se till att alla i bilen är bältade.

Håll avstånd.

Undvik att använda mobiltelefonen när du kör.

Ta regelbundna raster.

Överväg alternativa färdsätt än den egna bilen om vädersituationen väntas bli riktigt svår.

Låt bilen stå i fall du druckit alkohol.

Vid stopp, sätt på varningsblinkers, sätt ut varningstriangel och gå bort från vägen.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.