Så präglade alkoholen deras liv

Uppdaterad
Publicerad

Nu berättar Kjell-Olof Feldt öppet om sin alkoholism och hur han fick kontroll över sitt drickande.  

Förre finansministern Kjell-Olof Feldt har tillsammans med sin fru, journalisten Birgitta von Otter skrivit boken ”Vägen ut” om hur alkoholen kopplade ett allt hårdare grepp om hans liv och hur detta påverkade deras gemensamma liv.

Idag gästade de Gomorron Sverige där de berättade om hur Kjell-Olof drickande blev en del av deras vardag och hur det påverkade Birgitta som medberoende.

”Vodkaflaska stod i kylen och vinkade åt honom”

Kjell-Olof Feldt har inte slutat dricka helt, men han säger att han idag har kontroll över sin alkoholkonsumtion.  

– Jag har levt med en nykter alkoholist. Hela hans liv bestod av längtan efter att dricka och det kunde han inte göra av olika skäl. Till slut tog han livet av sig. Jag vill inte tillbringa mina sista år med en sådan psykisk press och en sådan olycka som han hade, säger Feldt.  

Birgitta von Otter berättar att maken beroende tilltog när han började dricka redan vid lunch och att detta påverkade och präglade deras tillvaro i takt att med att makens berusning tilltog.  

– Vodkaflaska stod i kylen och vinkade åt honom; ”kom och ta mig”. Han kände hur hans hand sträcktes fram utan att han egentligen ville det. Det blir en bra bild av hur svårt det var att stå emot, säger von Otter. 

Vändningen

Hon berättar också att hon upplevde middagen och kvällarna som tysta och dystra eftersom hon var rädd att maken skulle brusa upp.  

– När det var som värst var kvällarna dystra och vi höll oss undan från varann. Middagarna var tysta för annars blev det lätt gräl, säger von Otter.  

Feldt berättar att han under lång tid inte ville ta tag i sitt beroende och att vändpunkten kom när han på egen hand fattade beslutet att kontakta en alkoholmottagning. 

– Det enda som behövs är att du själv vill. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.