Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje granat granskas manuellt. Se hur hela tillverkningen i Karlskoga går till. Foto: Michael Jansson/SVT

Så tillverkas en artillerigranat – följ med till hemliga fabriken

Uppdaterad
Publicerad

Ammunitionsindustrin har svårt att snabbt tillverka fler granater, trots stor efterfrågan. Enligt Björn Andersson, på ammunitionstillverkaren Nammo, beror det på att tillverkningen är tidskrävande och till stor del manuell. SVT har besökt företagets ammunitionsfabrik i Karlskoga.

Det är en av de hemligaste fabrikerna som finns i Sverige. Vi får inte filma hur som helst och allt är granskat i efterhand.

– En ammunitionsfabrik är ju helt klart ett känsligt objekt både i fredstid för aktivister och terrorister och även i krigstid för en främmande makt, säger affärsutvecklingschef Björn Andersson.

Följ med in i fabriken i klippet ovan.

Artillerigranat

I fabriken i Karlskoga fylls granater med sprängämne. Granaten behöver även ett tändrör, spetsen längst fram, som startar explosionen i granaten. Den delen monteras separat och säljs av andra leverantörer.

Granaten behöver också flera paket med krut, för att kunna skjutas ut ur artilleripjäsen. Krutpaketen sitter inte fast på granaten utan läggs på plats innan avfyrning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.