Lööf (C): Regeringen saknar krisinsikt

Uppdaterad
Publicerad

Av de drygt 79.000 människor i arbetsför ålder som kom för att söka asyl i Sverige förra året har knappt 500 fått arbete. Det visar SVT:s granskning. Förslag om så kallade ”enkla” jobb har framförts från flera olika håll och skapat en livlig politisk debatt. I kvällens Aktuellt fortsatte den.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) mötte Centerns Annie Lööf i en debatt om hur fler nyanlända ska få jobb och sysselsättning under asyltiden.

– Viktigast är att kunna få ett snabbt beslut: Vem har rätt till asyl och därmed rätt till integrationsinsatserna och vem har det inte och måste återvända? Vi måste kunna korta de handläggningstiderna, inledde Ylva Johansson (S).

#flykt

”Huvudregel – arbetsförbud”

Centerledaren Annie Lööf menar att det finns en massa praktiska hinder för arbete, till exempel att nyanlända har svårt att få till exempel ett bankkonto.

– Huvudregeln i dag är arbetsförbud och det borde så klart vara tvärt om – att man ska få jobba och göra rätt för sig, säger Annie Lööf.

Ylva Johansson menar att regeringen nu börjat få fart på reformarbetet, som enligt henne låg för fäfot under åren då alliansen satt i regeringsställning. Bland annat att fler nyanlända ska få språkundervisning, och det snabbt.

– Dessutom för regeringen samtal med bankerna och Finansinspektionen om hur nyanlända ska kunna få bankkonton utan att vi riskerar bryta mot reglerna för penningtvätt, säger Ylva Johansson.

Saknar krisinsikt

Mot slutet tog debatten fart.

Annie Lööf, som företräder det ena av två riksdagspartier som säger sig vilja behålla en generös flyktingpolitik (det andra är Vänsterpartiet), attackerade regeringen och Ylva Johansson för att sakna krisinsikt och inte ta några som helst initiativ för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och få de nyanlända i jobb.

– Jag tycker att det är beklämmande med en regering som pratar och har en massa möten men som inte presenterar några som helst konkreta reformer som gör skillnad för de människor som bor på anläggningsboendena, säger Annie Lööf.

Verklighetsfrånvänt

Ylva Johansson kontrade med att beskriva Centerpartiet som verklighetsfrånvänt när de säger nej till både id-kontroller och skarpare asylregler.

– Med din politik skulle vi fortsätta att ta emot 10.000 asylsökande i veckan. Regeringen har tagit ansvar så att alla de människor som kommit till Sverige får en fair chans att kunna bidra till samhället och få ett jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet