Foto: TT

Så vill regeringen bryta segregationen

Uppdaterad
Publicerad

Avtal med kommunerna och en särskild statsrådsgrupp mot segregation är regeringens recept för att lyfta utsatta områden. Men lagen som ger nyanlända rätt att bosätta sig var de vill och som lett till utbredd trångboddhet, gör man ingenting åt. 

Regeringens specialgrupp fokuserar bland annat på minskad kriminalitet och bättre skolresultat i utsatta områden. Gruppen leds av samordningsminister Ibrahim Baylan (S) och sex andra ministrar.  

–  Min roll blir att se till att arbetet nu sätts i gång, är strukturerat och långsiktigt,  säger Ibrahim Baylan (S) till SVT Nyheter. 

Inom kort tillsätts också den delegation som presenterades på politikerveckan i Almedalen i somras. Vilka som ska ingå i delegationen är inte klart men den ska ledas av någon med erfarenhet från att jobba med särskilt utsatta områden. Delegationen ska även knyta forskare till sig och tanken är att man ska teckna särskilda avtal med kommunerna, men hur de ska se ut är högst oklart. 

– Ibland kan det handla om vad man behöver göra lokalt för att stärka lag och ordning. Ibland kan det handla om att förstärka skolsystemet, ibland kan det handla om att förstärka det civila samhället som idrottsföreningar och annat, säger Baylan.  

Men om man bryter ett sådant här avtal, vad händer då? 

– Det ska vara frivilliga avtal. Men jag vet att det finns ett stort intresse av att kraftfulla insatser och att de blir bättre om vi gör dem tillsammans.  

Det låter som ganska mycket snack och lite verkstad? 

– Det är precis tvärtom. Det här är ett område där det varit mycket snack men det är därför det här måste vara långsiktigt. 

”Bekämpar arbetslösheten”

Nästa år lägger regeringen 50 miljoner kronor på att minska segregationen. Totalt handlar det om 325 miljoner kronor fram till 2020.  Ibrahim Baylan anser inte att det är lite pengar utan pekar istället på regeringens tidigare åtgärder. 

– Vi gör redan i dag väldigt mycket. Vi investerar miljarder i skolan, välfärden och polisen. 

Arbetslösheten är 22 procent bland utrikesfödda, i vissa områden är det bara 60 procent av eleverna som har behörighet till gymnasiet. Inser regeringen verkligen vidden av de här problemen? 

– I allra högsta grad, det är därför vi sedan första dagen har haft bekämpandet av arbetslösheten på vår agenda. 

Vill se mer

Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje, välkomnar satsningen men hon saknar den mest avgörande åtgärden, att skrota ebo-lagen som ger nyanlända rätt att bosätta sig var man vill och som lett till stor trångboddhet. 

– Varje dag går barn till skolan som sovit i skift för att de bor så trångt, som inte kan lära sig svenska ordentligt, inte sköta skolan. Vuxna kan inte sköta ett jobb och klara den här viktiga starten eftersom man flyttar runt i en boendekarusell som är förskräcklig och som ebo är roten till, säger Godner.  

Går det att komma till rätta med segregationen utan att skrota ebo–lagen? 

– Nej, det är omöjligt. Så länge den finns kvar blir alla andra åtgärder bara plåster på såren och segregationen kommer att förstärkas varje dag.  

Men enligt samordningsministern finns inga planer på att skrota lagen, trots att Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att det? 

– Vi har inga sådana förslag. Man ska komma ihåg att vi hade inte klarat flyktingströmmen utan ebo. På sikt är det byggandet av bostäder som kommer att spela roll, säger han. 

Reformprogram mot segregation

1. Bekämpa brottsligheten 

2. Knäcka långtidsarbetslösheten 

3. Lyfta skolorna och elevernas resultat 

4. Stärka samhällsservicen och minska bostadssegregation och trångboddhet 

5. Stödja civilsamhället och arbetet för demokratiska värderingar 

Statsrådsgruppen mot segregation

Ibrahim Baylan (S) energi- och samordningsminister 

Ylva Johansson (S) arbetsmarknads- och etableringsminister 

Morgan Johansson (S) justitie- och migrationsminister 

Anders Ygeman (S) inrikesminister 

Gustav Fridolin (MP) utbildningsminister 

Peter Eriksson (MP) bostads- och digitaliseringsminister 

Alice Bah Kuhnke (MP) kultur- och demokratiminister 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.