Foto: SVT

Så vill regeringen utöka bredbandet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 3,25 miljarder för att fler på landsbygden ska få möjlighet till bra uppkoppling. Det uppger it-minister Mehmet Kaplan (Mp).

Ytterligare 1,2 miljarder satsas på norra Sverige, uppger it-ministern i en chatt med SVT Nyheters läsare. Samtidigt filar regeringen på ett lagförslag för att minska kostnaderna för bredbandsutbyggnaden.

Som det är nu är kostnaderna för att gräva ned fiberkablar det som gör att bredband på sina håll fortfarande är så dyrt. Tanken i det nya lagförslaget är att olika grävprojekt ska samordnas för att hålla ned kostnaderna.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Exempelvis ska bredbandsbyggare få möjlighet att använda kanaler i pågående grävprojekt och även använda andra nätinnehavares, till exempel elbolags, fysiska infrastruktur, skriver Mehmet Kaplan i chatten.

”Stor investering för många”

Planen är enligt Kaplan, att samordningsprojektet ska träda i kraft under 2016.

Regeringens mål är att 90 procent av Sveriges befolkning ska ha 100 Mbit/s år 2020. Signaturen Raymond undrade hur det ska vara möjligt när det kostar runt 20.000 kronor att installera fiber.

– Det är en stor investering för många husägare, precis som det är att renovera sitt kök eller installera värmepump, skrev Kaplan efter chatten till SVT.

Han förklarar vidare att staten försöker göra förutsättningarna lika.

– Utan regeringens 3,25-miljarderssatsning skulle vissa som bor i glesbygd få betala mångdubbelt mer för sin anslutning än vad de får göra nu.

Anslutningsavgifter varierar

Ett problem för många är att anslutningsavgifterna till stadsnät varierar kraftigt från kommun till kommun. Inför den nya satsningen har regeringen tagit fram en ny modell för att anslutningsavgifterna ska vara ungefär i linje med dem som tas ut vid marknadsmässig utbyggnad för att det ska bli jämnare mellan hushållen, skriver Kaplan.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet